O ceasca de cafea pentru ficatul tau
Cafeluta de dimineata face minuni pentru ficatul nostru.
Potrivit cercetatorilor japonezi, persoanele care beau o cafea pe zi au mai putine
riscuri de a se imbolnavi de cancer de ficat. Pentru a descoperi efectele
cafelei asupra ficatului, doctorul Taichi Shimazu de la Universitatea Tohoku
din Sendai
(Japonia) a tinut sub observatie doua grupuri de persoane cu varste de peste 40
de ani. Din primul grup au facut parte 10.588 de barbati si 11.816 femei, care
au fost monitorizati pe parcursul a noua ani. Al doilea grup, compus din 38.000
de persoane, a fost analizat sapte ani. CHESTIONAR Subiectii au trebuit
sa raspunda la un chestionar despre starea lor de sanatate si obiceiurile
alimentare. Bineinteles, chestionarul a cuprins si intrebari referitoare la
consumul de cafea. Pe parcursul studiului au fost depistate 117 cazuri de
cancer hepatic. Cercetatorul japonez a pus aceste imbolnaviri pe seama faptului
ca pacientii respectivi nu obisnuiau sa consume cafea. REZULTATE. Dupa
noua si, respectiv, sapte ani de studiu, doctorul Taichi Shimazu a ajuns la
urmatoarea concluzie: cu cat consumul de cafea este constant, cu atat riscurile
de cancer hepatic sunt mai reduse. Astfel, o persoana care bea din cand in cand
cate o cafea prezinta un risc cu 29% mai mic decat cea care nu obisnuieste sa
consume aceasta bautura. Mai mult decat atat, cei care isi beau cu regularitate
cafeaua de dimineata au un risc de a dezvolta un cancer de ficat cu 42% mai mic
in raport cu cei care nu sunt amatori de cafea. SUBSTANTA PROTECTOARE.
Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, nu cafeina este cea care ne
protejeaza ficatul. Si ceaiul, de exemplu, contine cafeina, dar nu a demonstrat
acelasi efect asupra ficatului. Substanta protectoare pentru ficat este acidul
clorogenic. Acesta este de fapt un acid din categoria polifenolilor. De aceea,
acidul clorogenic are proprietati antioxidante, reusind astfel sa lupte contra
cancerului. "Nu am descoperit totusi mecanismele prin care cafeaua
actioneaza asupra ficatului", marturiseste doctorul Taichi Shimazu. El a
dat asigurari ca va continua studiile pentru a confirma rezultatele obtinute.
OPINIE
|
Cafeaua este cunoscuta mai ales pentru proprietatile sale
revigorante si energizante. Ea are un efect favorabil asupra sistemului
nervos central si asupra proceselor care tin de concentrarea atentiei. In
ceea ce priveste efectul protector al cafelei asupra ficatului, profesorul doctor
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare,
afirma ca acesta trebuie confirmat de alte studii, desi nu pune la indoiala
rezultatele cercetatorului japonez. "In acest moment se fac, de
asemenea, cercetari pentru a demonstra ca poate fi utila unor persoane in
crizele de astm", mai spune prof. dr. Mencinicopschi.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu