misu cafea

misu cafea
http://www.youtube.com/channel/UCgbAuQQ7-VouXig3YWWwE7A?ob=0&feature=results_main

sâmbătă, 24 martie 2012

- Stii cum este produsa cafeaua solubila ?




Stii cum este produsa cafeaua solubila?


Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!

Este usor sa ne inchipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea macinata, insa ce se schimba in procesul de productie pentru a obtine cafeaua solubila? In primul rand, specialistii sustin ca tehnologia utilizata in producerea cafelei macinate si solubile nu afecteaza calitatea boabelor si pastreaza intacte proprietatile lor.

Daca este sa vorbim despre diferentele in producerea celor doua produse finale, singura etapa care se adauga in cazul cafelei solubile consta in filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying. Iar in final, cafeaua solubila contine doar boabe de cafea si apa, fara sa fie adaugate si alte ingrediente.



Cele 5 etape ale procesului de productie


Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie ne explica toate etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:

1. Recoltarea
Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;

2. Uscarea si selectarea
Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;

3. Prajirea
Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;

4. Macinarea
Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;

5. Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila

  • In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
  • In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.

Ce soiuri de cafea se folosesc?


In general, boabele de cafea sunt cultivate din mai multe zone cum ar fi Brazilia, Kenya, Columbia, Costa Rica. Cele mai recunoscute boabe pentru aroma lor si care sunt folosite in orice cafea de calitate sunt cele Arabica (produc o aroma bogata, plina si fina) si Robusta (aroma puternica, mai dura si cum mai multe consistenta). Potrivit specialistului Nescafe in nutritie, Elena Casapu,  tipul boabelor de cafea variaza in mod natural de la o regiune la alta, de la un anotimp la altul, in functie de soi. Astfel, "procesul de productie incepe cu selectarea si amestecarea boabelor de cafea pe categorii de calitate, tinandu-se cont de culoarea si marimea lor", explica specialistul.



Afecteaza cafeaua solubila inima?


Persoanele sanatoase prezinta un usor efect de crestere a tensiunii arteriale imediat dupa consumul de cofeina, explica specialistul Elena Casapu, insa un consum moderat nu prezinta un risc de hipertensiune. De asemenea, specialistul ne recomanda sa respectam indicatiile de preparare de pe ambalaj si sa nu depasim 2-3 cani de cafea consumata in fiecare zi. Un avertisment special trebuie adresat persoanelor care se confrunta cu diverse probleme de sanatate si care trebuie sa consulte un medic specialist pentru a obtine recomandarile specifice atat legate de tratamentul medicamentos, cat si de obiceiurile alimentare pe care le va urma.



Studiile scot la iveala beneficiile cafelei solubile


"Studiile din ultimii ani demonstreaza ca printr-un consum zilnic, moderat, de cafea se poate asigura o parte semnificativa din necesarul de antioxidanti functionarii organismului", precizeaza specialistul Elena Casapu. De asemenea, numeroase cercetari scot la iveala si alte beneficii ale cafelei:

1. Antioxidantii limiteaza distrugerea celulelor;
2. Cafeina stimuleaza capacitatea mentala si performanta fizica, reducand starea de oboseala;
3. Ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare datorita aportului de apa pe care o cana de cafea il aduce.

De retinut! Consuma cafeaua cu moderatie, tinand cont de sfatul specialistilor in cazul in care ai probleme de sanatate si nu uita sa urmezi un regim alimentar si un stil de viata sanatos!



Sfatul specialistului: cum se prepara o cafea solubila delicioasa

"Este indicat sa fim moderati si sa ne incadram intre 2– 3 cani de cafea pe zi. Cel mai important este ca dozarea cafelei sa fie cea corecta: spre deosebire de cafeaua macinata care se prepara cu 8g, cafeaua solubila se prepara cu doar 2g (pentru o cana de cafea de 150 ml). Astfel, o dozare corecta a cafelei solubile ne asigura ca va avea efectele dorite asupra organismului. Din pacate, foarte multe persoane nu stiu aceasta „regula” si pun un gramaj mult prea mare pentru prepararea unei singure cani; practic pentru o cana de cafea solubila este nevoie de mult mai putina cafea decat in cazul celei macinate. Din aceeasi cantitate, poti prepara de aproximativ 4 ori mai multe cani".


Niciun comentariu: