misu cafea

misu cafea
http://www.youtube.com/channel/UCgbAuQQ7-VouXig3YWWwE7A?ob=0&feature=results_main

joi, 22 martie 2012

- CAFEA CU CARDAMON




Cafea cu cardamon -
mai bun la cafea dupa parerea mea (am incercat si vanilie, si coniac si wiskey) in afara de ciocolata cu peste 70% cacao, langa, e cardamonul.
dar cardamon nu amestecat de gata si macinat impreuna cu cafeaua, ci separat. il adaugi dupa gust. preferabil neprajit (daca e prea tare prajit pierde din aroma si e amarui). eu pastrez cardamonul cu doua trei cuisoare si chinamon. face minuni in special la cefea de calitate medie. la cafele foarte pretentioase si de inalta calitate nu as adauga nimic


Iata cum fac eu o cafea la ibric:
se pune in ibric apa, se pune ibricul la foc mic. Dupa doua minute si jumatate se pun cate doua lingurite si un sfert de cafea la fiecare 175 ml apa. Focul poate creste un pic acum. Se invarte energic continutul din ibric vreme de 30 secunde. Se face o mica pauza... Dupa 30 secunde, se reia invartitul continutul din ibric, in ambele sensuri (orar si trigonometric), favorizand inmultirea caimacului. Catre sfarsitul fierberii, se adauga un varf de cutit de cacao, se amesteca din nou. Cand cafeaua da in foc, se recupereaza cu repeziciune caimac din ibric si se repartizeaza cat se poate de egal in cestile ce asteapta cuminti alaturi. Cafeaua neagra aburinda si vaduvita de caimac se stropeste cu cateva picaturi de apa rece, apoi ibricul se lasa pe masa de la bucatarie pentru linistire. Dupa minim 10 minute se toarna in cesti atent, cu grija sa nu se scape prea mult zat, peste caimacul existent. Se pune langa cesti indulcitorul preferat si se serveste cu zambetul pe buze...
Optional, in cafea se poate turna putin lapte si se poate stropi cu vinars, ori (eu prefer) whisky.


Cafeaua Mea -
Cafeaua mea preferata este cafeaua Colombiana. Dar, daca as avea posibilitatea si buzunarul deschis sa-mi cumpar o cafea veritabila mi-as lua numa cafea Blue Mountain, care se produce in exclusivitate in Jamaica.

Cafeaua neaparat trebuie luata si pastrata in forma de boabe, iar pastrarea de lunga durata se face la frigider sau congelator.

Cind iti faci cafea ti-o macini inainte de folosinta. Macinatul se face dupa dorinta tariei care o vrei din cafea. O cafea mai tare se macina mai mult, o cafea mai putin tare se macina mai putin.

Eu prefer cafeaua tare. Nu-mi place sa beau apa colorata.

De obicei folosesc masina de cafea normala, dar am folosit reteta rac-ului cind vroiam sa ma desfat cu o cafea buna. La masina de cafea folosesc filtru de aur, in America se gaseste peste tot, nicidecum de hirtie.


Retete de cafea pentru cafenea:)
Cafea Frape

Ingrediente

1/2 cana cafea foarte tare de filtru (sau ibric) racita
4 cuburi de gheata
frisca sau lapte, dupa gust
2 lingurite de zahar
1/2 lingurita vanilie

Se dizolva zaharul si vanilia in cafea, apoi se toarna intr-un shaker de cocktailuri. Se adauga laptele sau frisca si cuburile de gheata. Se amesteca cu shakerul timp de 3 minute, apoi se serveste.


Cafea demonica
(pentru cei ce nu is slabi de inima)

Ingrediente:

4 lingurite de cafea instant
2 lingurite de vanilie
1 lingurita de ciocolata calda
1 lingurite inghetata de ciocolata
1/3 cana lapte

Se pune praful de ciocolata calda, de vanilie si cafeaua instant intr-un pahar mare, inalt. Se adauga apa fiarta, numai atat cat sa acopere ingredientele si se amesteca pana se obtine o pasta. Se combina amestecul cu laptele si se pune o lingurita de inghetata, apoi se serveste calduta.


cafea "marghiloman" -
- 100 gr. de coniac de cea mai buna calitate, Courvoisier, Henessy...
- 2 lingurite cu varf de cafea tip "mocca" sau "arabica": Dalmayr, Lavazza, Gevalia...
- 1 lingurita rasa de zahar nerafinat
se toarna coniacul intr-un ibricel de cupru, si se pune la foc mic impreuna cu zaharul.
in momentul fierberii, se ia de pe foc si se adauga cafeaua, mestecand usor.
se picura o lingurita de apa rece.
dupa ce s-a odihnit cateva minute, se toarna intr-o cescuta de sticla ferecata-n argint si se serveste alaturi de o havana adevarata...




reteta de la un armean -
se iau 24 de boabe de cafea se macina catre 8.
se pune 1/3 din apa (cam 40-60ml dupa taria dorita) la fiert. cand fierbe, se ia de pe foc, se adauga1/3 din cafea se amesteca sa spumeze si se repune pe foc mic. cand incepe sa faca semne ca fierbe, se adauga inca 1/3 apa si se lasa iar pana da in fiert. si tot asa pana se termina apa si cafeaua.
la urma se adauga zaharul prin presarare. are el grija sa traga zatzul la fund. dupa 2-3 minute se amesteca usor, fara valuri ca sa se uniformizeze zaharul.
(zaharul se adauga intotdeauna dupa ce cafeaua si-a 'prins' gustul).

boabele de cafea de calitate au o dunga mai deschisa la culoare (apreoape alba). cele de calitate mai mica o au la culoarea bobului sau mai inchisa.

cel mai bine se pastreaza cafeaua verde si se prajeste (cuptor)numai cat trebuie pentru o saptamana. pentru pastrare mai lunga, se recomanda de presarat o cantitate mica de zahar pudra peste boabe care produce o crusta protectoare.

Ritual... la marghilmana -
Bunica sotiei in fiacare zi de joi se intalnea cu prietenele, prin rotatie, la fiecare acasa, la o cafea. Bineanteles fiecare facea cafeaua dupa pricepere dar cu un ritual personal, ceea ce dadea evenimentului o anume...savoare. Tragand cu ochiul am furat si eu reteta la o alta varianta de marghilomana (pentru cinci cesti de cafea) si va garantez ca-i foarte buna...
Mai intai se oranduiau intr-un anume fel ustensilele si ingredientele. Cafeaua se facea la nisip, pus intr-o tava cu laturile de 25x25 cm si inalta de 4 cm in care avea 2 cm de nisip foarte fin. Dedesupt ardea o spirtiera ca sa incinga bine nisipul.
Ibtricul era de 150 ml din arama cu fundul larg si gura foarte ingusta. Alaturi era o sticluta cu 75 ml apa fiarta si racita. Intr-un mic bol cu capac se puneau 5 lingurite de cafea amestec din cel putin 4 tipuri de cafea foarte fin macinata. Pe o farfurioara salasuia un batonas de vanileie si o aschie de scortzisoara, o sticla cu coniac frantuzesc si... o solnita cu sare foarte fina.
Cand nisipul era bine incins, de schimba culoarea unei bucatele de hartie aruncata pe el, se pune jumatate din apa in ibric, se scufunda in nisip plimband ibricul permanent in toate directiile. Cand da apa in fiert si pune jumatate din cantitatea de cafea batonul de vanilie si aschia de scortisoara si se mai plimba pana da iar in clocot. Se lasa se se odihneasca bine acoperit circa 2 minute. Se scoate batonul si aschia si se completeaza cu restul de apa si cafea, se amesteca usor si se pune la fiert in nisip. Se recupereaza caimacul reapartizandu-l in cesti. Dupa ce da in clocot se trage deoparte si se adauga un varf de cutit de sare foarte fina si o lingurita de apa rece. Dupa 30 de secunde se toarna in cesti repartizata egal si se completeaza cu coniac foarte fin fiecare ceasca. Se serveste fara indulcitor. 
Mihai C.

Niciun comentariu: