misu cafea

misu cafea
http://www.youtube.com/channel/UCgbAuQQ7-VouXig3YWWwE7A?ob=0&feature=results_main

sâmbătă, 14 aprilie 2012

- Intrebari frecvente despre cafea .....


 

Intrebari frecvente despre cafea ….

Testarea cafelei este un proces simplu de comparare prin contrast a diferitelor tipuri de cafele. Daca veti testa doua sau trei cafele, veti putea descoperi care sunt preferintele personale si veti intelege la fel de bine diferentele dintre aroma, aciditatea, corpul cafelei si savoarea. Pentru inceput va recomandam sa incepti cu corpul cafelei, iar apoi sa continuati cu aroma, aciditatea si savoarea. Acum puteti incepe sa deveniti un expert in cafea!

Ce este aroma?

Aroma, asa cum o sugereaza si numele, se refera la mirosul cafelei. Simtul mirosului este indirect legat de simtul gustului, si de aceea prima perceptie olfactiva a cafelei va influenta gustul pe care il veti simti atunci cand veti lua prima inghititura. Cateva dintre cuvintele folosite pentru a descrie aroma sunt puternica/usor afumata, de ciocolata, de caramel, de fructe, de alune sau de esenta/de condiment.

Ce este aciditatea?

Aciditatea se refera la gustul pe care il lasa cafeaua pe limba. Acesta poate varia de la un gustul usor placut la gustul intepacios si acru. Oamenii descriu aciditatea raportandu-se la o scala care porneste de la aciditate redusa si ajunge la aciditate mare. Cafeaua cu aciditate scazuta lasa un gust fin si placut in timp ce cafeaua cu aciditate mare lasa "gura punga".

Ce reprezinta corpul cafelei?

Corpul reprezinta proprietatea fizica a cafelei care se refera la densitate. Acesta se apreciaza pe o scala care porneste de la usor/subtire/plat si merge pana la plin/puternic/intens. Ganditi-va la aceasta cand beti o cana de ciocolata calda - cat de densa este ciocolata? Este diluata sau groasa?

Ce reprezinta savoarea?

Savoarea se refera la senzatia pe care o traiti atunci cand va sorbiti cafeaua. Aceasta combina trei elemente: aroma, aciditatea si corpul cafelei. Pur si simplu descrieti savoarea cafelei folosind primul adjectiv care va vine in minte atunci cand gustati din ceasca dumneavoastra de cafea. Asemanati aceasta savoare cu cea a altor fructe/mirodenii cum ar fi portocalele (citrica), iasomia (mireasma florala), chimen(aromat) etc.

Cum sa scad nivelul de aciditate al cafelei pe care o beau?

Pur si simplu adaugati niste lapte. Orice tip de lapte merge, lapte proaspat, lapte indulcit sau simplu; depinde doar de preferintele dumneavoastra.

Ce factori influenteaza procesul de preparare a cafelei?

Exista multi factori care afecteaza procesul de preparare a cafelei. Vom enumera doar cativa: Prospetimea apei - cu cat apa este mai proaspata, cu atat mai proaspat va fi gustul cafelei. Nu folositi apa deja fiarta. Persoanele cele mai pretentioase folosesc numai anumite branduri de apa minerala dar, serios, nu este necesar sa ajungeti la astfel de extreme. Temperatura apei - apa aproape fiarta este numai buna. Folositi apa incalzita la 90-95C pentru a obtine rezultate optime. Apa la 80C sau mai putin nu este buna deloc. Nu veti obtine deloc aroma. Durata de preparare - in functie de preferintele personale, s-ar putea sa vreti sa lasati sa se infuzeze cafeaua timp de 30 de secunde inainte de a lasa sa curga din nou apa prin filtru. Gradul de maruntire a boabelor - cafeaua macinata cu granulatie mai mare va da rezultate diferite fata de cafeaua macinata fin. Atunci cand folositi cafea macinata mai mare, puneti mai multa, iar atunci cand aceasta este macinata fin, puneti mai putin.

Ce este cafeaua decofeinizata pana la urma?

Este foarte posibil sa spuneti despre cafeaua decofeinizata ca este cafeaua care nu contine cofeina, lucru care este adevarat - partial. Cafeaua decofeinizata este acel tip de cafea care contine cel mult 2.5% cofeina. Prin urmare, aceasta contine cofeina, dar intr-o cantitate foarte mica. Persoanele foarte sensibile sau alergice la cofeina sunt sfatuite sa nu incerce cafeaua decofeinizata. Cafeaua decofeinizata se obtine prin extragerea cofeinei din boabele de cafea. Acest lucru se poate face prin mai multe metode cum ar fi procesarea cu clorhidrat de metilen, cu dioxid de carbon, si metoda procesarii cu apa.

Procesul de decofeinizare compromite complet gustul cafelei?

In functie de metoda folosita, este posibil ca procesul sa reduca sau nu gustul cafelei. Metode precum cea in care se foloseste dioxidul de carbon sau apa pastreaza savoarea cafelei in timp ce alte metode precum procesarea cu clorhidrat de metilen nu face acest lucru.

Cum afecteaza cafeaua performanta intelectuala?

Majoritatea cercetarilor in acest domeniu implica realizarea unor masuratori ale procesului intelectual care pun in evidenta capacitatea de a indeplini diferite sarcini. Cercetarile pot fi rezumate dupa cum urmeaza: - Cofeina din cafea sporeste atentia si reduce oboseala. Acest lucru poate fi foarte important in situatiile in care nu puteti sta treji (spre exemplu atunci cand lucrati noaptea). - Cofeina din cafea imbunatateste performantele in activitatile care presupun un nivel ridicat de atentie si raspunsuri exacte. Iarasi, aceste efecte sunt adesea mai clare atunci cand nu va puteti concentra (oboseala) desi exista dovezi ca beneficiile pot fi observate si atunci cand o persoana este intr-o forma buna.

Daca beau cafea in mod regulat corpul meu va avea nevoie de un volum mai mare de cofeina?

Consumul regulat de cofeina din cafea se dovedeste a fi benefic pe termen lung. Cu toate ca persoanele care consuma cafea in cantitati mari nu au o activitate cerebrala mai buna, acestea sunt mai alerte in desfasurarea activitatilor functionale normale. Acest lucru pare sa nu se schimbe in timp.

Cum stiu care este cantitatea de cafea potrivita pentru mine?

Majoritatea oamenilor reusesc sa isi regleze consumul de cafea la un nivel care le prieste lor. Spre exemplu, studiul obiceiurilor arata ca oamenii beau cafea in timpul zilei pentru a capata un plus de energie. Intr-adevar, majoritatea oamenilor nu beau multa cafea spre sfarsitul zilei, avand in vedere ca este important sa nu fii agitat atunci cand mergi la culcare.

Are cafeaua vreun efect asupra performantelor mele fizice?

Cele mai importante studii au ajuns la urmatoarea concluzie: cofeina pe care o consumam atunci cand bem cafea ne sporeste rezistenta fizica. In schimb, efectele asupra capacitatii de a indeplini sarcini care solicita eforturi mari pe perioade scurte de timp (ridicarea sau caratul obiectelor grele) este mai putin evident.

Cum ma poate ajuta cafeaua atunci cand ma simt obosit si plictisit?

Mai multe studii arata ca efectul cafelei care contine cofeina asupra starii de spirit si a performantelor sunt cel mai evidente in situatii in care avem dificultati in a sta treji (de oboseala serioasa). In astfel de situatii, consumul de cafea duce la imbunatatirea performantelor.

De ce este cafeaua asa de importanta atunci cand lucram?

Lipsa de energie si atentia scazuta sunt probleme majore la locul de munca. Atentia sporita este extrem de importanta in meseriile de risc, unde neatentia poate sa se soldeze cu accidente sau cu ranirea muncitorilor. Cafeaua s-a dovedit a fi benefica, inclusiv in conditii militare extreme, si consumul acesteia este o metoda recomandata de combatere a oboselii.

Cum au fost evaluate toate aceste lucruri in conditii de lucru?

Prin examinarea efectelor cofeinei din cafea asupra tonusului si a performantelor la inceputul si la sfarsitul zilei de munca, s-a constatat ca parametrii indica cifre diferite. Diferenta dintre aceste cifre permite specialistilor sa masoare nivelul de oboseala si deci de performanta de-a lungul zilei.

Puteti sa imi oferiti un exemplu de astfel de studiu?

Profesorul Andrew Smith de la Departamentul de Psihologie al Univeristatii din Bristol a coordonat un astfel de studiu prin care s-au facut cercetari asupra efectelor consumului de cofeina asupra modificarilor performantei de-a lungul zilei. In plus, participantii si-au monitorizat si ei starea de spirit astfel incat sa se poate examina daca anumite stari de spirit determina consumul de cofeina. Studiul a luat in calcul 4 tipuri de situatii. In conditii de viata obisnuite, participantii au fost capabili sa isi urmareasca rutina zilnica. Situatiile 2 si 3 au fost la alegerea participantilor, dar erau conditionati sa aleaga intre a bea cafea cofeinizata, decofeinizata, ceai sau produse cola. In cea de-a patra situatie consumul de cafea a fost controlat, iar participantii au fost instruiti sa consume doar urmatoarele bauturi, in cantitatile respective: o ceasca de cafea la 10.30, o ceasca de ceai la 15.30 si un pahar de cola la 20.30. Starea de spirit a subiectilor a fost evaluata la intervale constante de timp in timpul zilei si rezultatele au aratat ca acestia au baut mai multa cafea dimineata si ca tendintele de consum au fost aceleasi la toate grupurile studiate. Rezultate: In ce priveste vioiciunea/atentia, cel mai redus nivel s-a inregistrat in cazul celor care au consumat doar cafea decofeinizata aproape toata ziua. Rezultatele au aratat deasemenea ca persoanele care au baut cafea normala au inregistrat efecte benefice in ceea ce priveste vioiciunea/vigielnta si performantele. Sarcinile au fost executate mai incet in cazul celor care au baut cafea decofeinizata spre sfarsitul zilei in comparatie cu persoanele care au consumat un nivel mare de cofeina. Deci acest studiu arata in mod clar ca persoanele consumataore de cafea cofeinizata resimt mai putin oboseala de-a lungul zilei. Rezultatele obtinute astfel pot fi aplicate si in alte situatii sau meserii, care necesita studierea efectelor benefice ale cafelei pe durate mai lungi de timp.

Care sunt efectele consumului de cafea in cantitati obisnuite?

Cea mai importanta dovada a efecteor benefice ale consumului regulat de cofeina este reprezentata de rezultatele studiului condus de Dr. Martin Jarvis de la Institutul de Psihiatrie din Londra, studiu publicat in 1993. In cadrul acestui studiu a fost evaluata/examinata relatia dintre consumul obisnuit de cafea si ceai si performantele cognitive ale oamenilor. Subiectii au fost supusi unor teste de reactie neconditionata si de reactie in cinditii impuse si au completat niste chestionare despre consumul obisnuit de cafea si de ceai. S-a constatat ca exista o legatura clara intre performantele cognitive crescute si volumul crescut de cafea consumata (cele mai bune performante fiind obtinute de persoanele care au consumat cam 400 mg de cofeina zilnic). Rezultatele au aratat ca imbunatatirea performantelor cognitive a fost mai vizibila in cazul celor care au consumat un volum mare de cofeina de-a lungul unei perioade cat mai lungi.

Niciun comentariu: