Intrebari frecvente despre cafea ….
Testarea cafelei
este un proces simplu de comparare prin contrast a diferitelor tipuri de
cafele. Daca veti testa doua sau trei cafele, veti putea descoperi care sunt
preferintele personale si veti intelege la fel de bine diferentele dintre
aroma, aciditatea, corpul cafelei si savoarea. Pentru inceput va recomandam sa
incepti cu corpul cafelei, iar apoi sa continuati cu aroma, aciditatea si
savoarea. Acum puteti incepe sa deveniti un expert in cafea!
Ce este aroma?
Aroma, asa cum o
sugereaza si numele, se refera la mirosul cafelei. Simtul mirosului este
indirect legat de simtul gustului, si de aceea prima perceptie olfactiva a
cafelei va influenta gustul pe care il veti simti atunci cand veti lua prima
inghititura. Cateva dintre cuvintele folosite pentru a descrie aroma sunt
puternica/usor afumata, de ciocolata, de caramel, de fructe, de alune sau de
esenta/de condiment.
Ce este aciditatea?
Aciditatea se
refera la gustul pe care il lasa cafeaua pe limba. Acesta poate varia de la un
gustul usor placut la gustul intepacios si acru. Oamenii descriu aciditatea
raportandu-se la o scala care porneste de la aciditate redusa si ajunge la
aciditate mare. Cafeaua cu aciditate scazuta lasa un gust fin si placut in timp
ce cafeaua cu aciditate mare lasa "gura punga".
Ce reprezinta corpul cafelei?
Corpul reprezinta
proprietatea fizica a cafelei care se refera la densitate. Acesta se apreciaza
pe o scala care porneste de la usor/subtire/plat si merge pana la
plin/puternic/intens. Ganditi-va la aceasta cand beti o cana de ciocolata calda
- cat de densa este ciocolata? Este diluata sau groasa?
Ce reprezinta savoarea?
Savoarea se
refera la senzatia pe care o traiti atunci cand va sorbiti cafeaua. Aceasta
combina trei elemente: aroma, aciditatea si corpul cafelei. Pur si simplu
descrieti savoarea cafelei folosind primul adjectiv care va vine in minte
atunci cand gustati din ceasca dumneavoastra de cafea. Asemanati aceasta
savoare cu cea a altor fructe/mirodenii cum ar fi portocalele (citrica),
iasomia (mireasma florala), chimen(aromat) etc.
Cum sa scad nivelul de aciditate al cafelei pe care o beau?
Pur si simplu
adaugati niste lapte. Orice tip de lapte merge, lapte proaspat, lapte indulcit
sau simplu; depinde doar de preferintele dumneavoastra.
Ce factori influenteaza procesul de preparare a cafelei?
Exista multi
factori care afecteaza procesul de preparare a cafelei. Vom enumera doar
cativa: Prospetimea apei - cu cat apa este mai proaspata, cu atat mai
proaspat va fi gustul cafelei. Nu folositi apa deja fiarta. Persoanele cele mai
pretentioase folosesc numai anumite branduri de apa minerala dar, serios, nu
este necesar sa ajungeti la astfel de extreme. Temperatura apei - apa
aproape fiarta este numai buna. Folositi apa incalzita la 90-95C pentru a
obtine rezultate optime. Apa la 80C sau mai putin nu este buna deloc. Nu veti
obtine deloc aroma. Durata de preparare - in functie de preferintele
personale, s-ar putea sa vreti sa lasati sa se infuzeze cafeaua timp de 30 de
secunde inainte de a lasa sa curga din nou apa prin filtru. Gradul de
maruntire a boabelor - cafeaua macinata cu granulatie mai mare va da
rezultate diferite fata de cafeaua macinata fin. Atunci cand folositi cafea
macinata mai mare, puneti mai multa, iar atunci cand aceasta este macinata fin,
puneti mai putin.
Ce este cafeaua decofeinizata pana la urma?
Este foarte
posibil sa spuneti despre cafeaua decofeinizata ca este cafeaua care nu contine
cofeina, lucru care este adevarat - partial. Cafeaua decofeinizata este acel
tip de cafea care contine cel mult 2.5% cofeina. Prin urmare, aceasta contine
cofeina, dar intr-o cantitate foarte mica. Persoanele foarte sensibile sau
alergice la cofeina sunt sfatuite sa nu incerce cafeaua decofeinizata. Cafeaua
decofeinizata se obtine prin extragerea cofeinei din boabele de cafea. Acest
lucru se poate face prin mai multe metode cum ar fi procesarea cu clorhidrat de
metilen, cu dioxid de carbon, si metoda procesarii cu apa.
Procesul de decofeinizare compromite complet gustul cafelei?
In functie de
metoda folosita, este posibil ca procesul sa reduca sau nu gustul cafelei.
Metode precum cea in care se foloseste dioxidul de carbon sau apa pastreaza
savoarea cafelei in timp ce alte metode precum procesarea cu clorhidrat de
metilen nu face acest lucru.
Cum afecteaza cafeaua performanta intelectuala?
Majoritatea
cercetarilor in acest domeniu implica realizarea unor masuratori ale procesului
intelectual care pun in evidenta capacitatea de a indeplini diferite sarcini.
Cercetarile pot fi rezumate dupa cum urmeaza: - Cofeina din cafea sporeste
atentia si reduce oboseala. Acest lucru poate fi foarte important in situatiile
in care nu puteti sta treji (spre exemplu atunci cand lucrati noaptea). -
Cofeina din cafea imbunatateste performantele in activitatile care presupun un
nivel ridicat de atentie si raspunsuri exacte. Iarasi, aceste efecte sunt
adesea mai clare atunci cand nu va puteti concentra (oboseala) desi exista
dovezi ca beneficiile pot fi observate si atunci cand o persoana este intr-o
forma buna.
Daca beau cafea in mod regulat corpul meu va avea nevoie de un volum mai mare de cofeina?
Consumul regulat
de cofeina din cafea se dovedeste a fi benefic pe termen lung. Cu toate ca
persoanele care consuma cafea in cantitati mari nu au o activitate cerebrala
mai buna, acestea sunt mai alerte in desfasurarea activitatilor functionale
normale. Acest lucru pare sa nu se schimbe in timp.
Cum stiu care este cantitatea de cafea potrivita pentru mine?
Majoritatea
oamenilor reusesc sa isi regleze consumul de cafea la un nivel care le prieste
lor. Spre exemplu, studiul obiceiurilor arata ca oamenii beau cafea in timpul
zilei pentru a capata un plus de energie. Intr-adevar, majoritatea oamenilor nu
beau multa cafea spre sfarsitul zilei, avand in vedere ca este important sa nu
fii agitat atunci cand mergi la culcare.
Are cafeaua vreun efect asupra performantelor mele fizice?
Cele mai
importante studii au ajuns la urmatoarea concluzie: cofeina pe care o consumam
atunci cand bem cafea ne sporeste rezistenta fizica. In schimb, efectele asupra
capacitatii de a indeplini sarcini care solicita eforturi mari pe perioade
scurte de timp (ridicarea sau caratul obiectelor grele) este mai putin evident.
Cum ma poate ajuta cafeaua atunci cand ma simt obosit si plictisit?
Mai multe studii
arata ca efectul cafelei care contine cofeina asupra starii de spirit si a
performantelor sunt cel mai evidente in situatii in care avem dificultati in a
sta treji (de oboseala serioasa). In astfel de situatii, consumul de cafea duce
la imbunatatirea performantelor.
De ce este cafeaua asa de importanta atunci cand lucram?
Lipsa de energie
si atentia scazuta sunt probleme majore la locul de munca. Atentia sporita este
extrem de importanta in meseriile de risc, unde neatentia poate sa se soldeze
cu accidente sau cu ranirea muncitorilor. Cafeaua s-a dovedit a fi benefica,
inclusiv in conditii militare extreme, si consumul acesteia este o metoda
recomandata de combatere a oboselii.
Cum au fost evaluate toate aceste lucruri in conditii de lucru?
Prin examinarea
efectelor cofeinei din cafea asupra tonusului si a performantelor la inceputul
si la sfarsitul zilei de munca, s-a constatat ca parametrii indica cifre
diferite. Diferenta dintre aceste cifre permite specialistilor sa masoare
nivelul de oboseala si deci de performanta de-a lungul zilei.
Puteti sa imi oferiti un exemplu de astfel de studiu?
Profesorul Andrew
Smith de la Departamentul de Psihologie al Univeristatii din Bristol a
coordonat un astfel de studiu prin care s-au facut cercetari asupra efectelor
consumului de cofeina asupra modificarilor performantei de-a lungul zilei. In
plus, participantii si-au monitorizat si ei starea de spirit astfel incat sa se
poate examina daca anumite stari de spirit determina consumul de cofeina.
Studiul a luat in calcul 4 tipuri de situatii. In conditii de viata obisnuite,
participantii au fost capabili sa isi urmareasca rutina zilnica. Situatiile 2
si 3 au fost la alegerea participantilor, dar erau conditionati sa aleaga intre
a bea cafea cofeinizata, decofeinizata, ceai sau produse cola. In cea de-a
patra situatie consumul de cafea a fost controlat, iar participantii au fost
instruiti sa consume doar urmatoarele bauturi, in cantitatile respective: o
ceasca de cafea la 10.30, o ceasca de ceai la 15.30 si un pahar de cola la
20.30. Starea de spirit a subiectilor a fost evaluata la intervale constante de
timp in timpul zilei si rezultatele au aratat ca acestia au baut mai multa
cafea dimineata si ca tendintele de consum au fost aceleasi la toate grupurile
studiate. Rezultate: In ce priveste vioiciunea/atentia, cel mai redus
nivel s-a inregistrat in cazul celor care au consumat doar cafea decofeinizata
aproape toata ziua. Rezultatele au aratat deasemenea ca persoanele care au baut
cafea normala au inregistrat efecte benefice in ceea ce priveste
vioiciunea/vigielnta si performantele. Sarcinile au fost executate mai incet in
cazul celor care au baut cafea decofeinizata spre sfarsitul zilei in comparatie
cu persoanele care au consumat un nivel mare de cofeina. Deci acest studiu
arata in mod clar ca persoanele consumataore de cafea cofeinizata resimt mai
putin oboseala de-a lungul zilei. Rezultatele obtinute astfel pot fi aplicate
si in alte situatii sau meserii, care necesita studierea efectelor benefice ale
cafelei pe durate mai lungi de timp.
Care sunt efectele consumului de cafea in cantitati obisnuite?
Cea mai importanta dovada a efecteor benefice
ale consumului regulat de cofeina este reprezentata de rezultatele studiului
condus de Dr. Martin Jarvis de la Institutul de Psihiatrie din Londra, studiu
publicat in 1993. In cadrul acestui studiu a fost evaluata/examinata relatia
dintre consumul obisnuit de cafea si ceai si performantele cognitive ale
oamenilor. Subiectii au fost supusi unor teste de reactie neconditionata si de
reactie in cinditii impuse si au completat niste chestionare despre consumul
obisnuit de cafea si de ceai. S-a constatat ca exista o legatura clara intre
performantele cognitive crescute si volumul crescut de cafea consumata (cele
mai bune performante fiind obtinute de persoanele care au consumat cam 400 mg
de cofeina zilnic). Rezultatele au aratat ca imbunatatirea performantelor
cognitive a fost mai vizibila in cazul celor care au consumat un volum mare de
cofeina de-a lungul unei perioade cat mai lungi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu