Definitia espresso
Definitia
espresso este foarte controversata deoarece ideea pe care o au oamenii despre
aceasta variaza in functie de propriile lor gusturi. Aproape orice aspect al
prepararii unui espresso este discutabil: de la tipul de amestec la tehnica de
presare, la cantitatea de cafea necesara pentru prepararea unui espresso. Din
acest punct de vedere espresso este o arta si barmanul este un artizan
iscusit. De aceea, evenimente precum Campionatul Mondial al Barmanilor devin
din ce in ce mai populare, in masura in care fiecare participant realizeaza
ceva original.
Insasi originea cuvantului espresso prezinta doua interpretari ; exista persoane care considera ca espresso inseamna pur si simplu "express" adica "rapid; altii cred ca espresso vine de la verbul italian "espressimante" care se traduce prin "special pentru tine" (facut la comanda clientului).
Insasi originea cuvantului espresso prezinta doua interpretari ; exista persoane care considera ca espresso inseamna pur si simplu "express" adica "rapid; altii cred ca espresso vine de la verbul italian "espressimante" care se traduce prin "special pentru tine" (facut la comanda clientului).
Oricum ar fi, s-au facut numeroase studii
stiintifice in prepararea espresso-ului perfect, sau "Cafeaua
divina", si au fost stabilite mai multe seturi de parametri care
definesc un espresso:
1. Un espresso se
prepara din 6-8 grame de cafea macinata
2. Temperatura apei
in care se introduc boabele macinate trebuie sa fie intre 90-95C
3. Presiunea apei
trebuie sa fie de 7-9 bari
4. Volumul unui
espresso este de 28-35 ml
5. Timpul necesar
fierberii cafelei este de 25-30 de secunde
Desi respectarea
tuturor acestor aspecte nu duce neaparat la prepararea cafelei perfecte, ele
pot fi folosite ca niste sfaturi, in special pentru incepatori. Desi toti
parametrii de mai sus admit marje de variatie, ar trebui stabiliti care sunt
masurile potrivite pentru dumneavoastra, pentru aparatul dumneavoastra si
pentru cafeaua dumneavoastra si sa incercati sa le respectati tot timpul.0
Dozajul
Un espresso se
prepara din 6-8 grame de cafea macinata (sau 12-16 grame pentru un espresso
dublu). Cantitatea de cafea macinata pe care o folositi dumneavoastra depinde
de aparatul pe care il folositi. Aceasta deoarece, in timpul procesului de
preparare, cafeaua isi mareste volumul, asta insemnand ca trebuie sa existe un
anumit spatiu intre cafea si capacul aparatului. Daca nu exista aceasta
distanta, atunci cafeaua nu se va infuza, deoarece apa nu va putea trece prin
stratul de cafea spre filtru.
Ca sa testati daca nu cumva folositi prea multa cafea: faceti dozajul ca de obicei si puneti capacul (dar nu porniti aparatul). Apoi scoateti filtrul si verificati daca ramane cafea pe capac sau daca acesta din urma lasa urme de presiune pe stratul de cafea. Daca se intampla unul din aceste lucruri, mai luati din cafea si incercati din nou. Odata ce veti fi descoperit dozajul corect pentru aparatul dumneavoastra, nu il mai schimbati. Daca faceti tot timpul acelasi dozaj, reduceti numarul de variabile care pot face ca ceasca dumneavoastra de cafea sa nu fie chiar buna.
Ca sa testati daca nu cumva folositi prea multa cafea: faceti dozajul ca de obicei si puneti capacul (dar nu porniti aparatul). Apoi scoateti filtrul si verificati daca ramane cafea pe capac sau daca acesta din urma lasa urme de presiune pe stratul de cafea. Daca se intampla unul din aceste lucruri, mai luati din cafea si incercati din nou. Odata ce veti fi descoperit dozajul corect pentru aparatul dumneavoastra, nu il mai schimbati. Daca faceti tot timpul acelasi dozaj, reduceti numarul de variabile care pot face ca ceasca dumneavoastra de cafea sa nu fie chiar buna.
Temperatura si presiunea apei
Atat temperatura
cat si presiunea apei influenteaza procesul de extractie a cafelei. Daca sunt
prea scazute, atunci cafeaua va fi prea slaba; daca sunt prea puternice,
cafeaua va fi prea tare, prea bogata in substante. Din nefericire, temperatura
fierbatorului si presiunea pompitei nu pot fi reglate decat in cazul unor
masini foarte performante, utilizate in gospodarie. Totusi sunt cateva lucruri
pe care le putem face pentru a ajusta temperatura pentru orice espressor.
Procesul de ajustare a temperaturii unui espressor este cunoscut sub numele de "incercare a temperaturii". Tehnica de baza este aceea de a lasa apa sa se scurga direct in vasul de colectare pana ce senzorul de temperatura se aprinde la placa vasului. Pentru a face acest lucru pur si simplu porniti espressorul si lasati apa sa se scurga pana ce se aprinde ledul de la termostat. Atunci cand aceasta lumina se stinge din nou, apa din fierbator este la temperatura maxima (de obicei in jur de 95C). Apoi puteti fie sa va preparati imediat cafeaua sau sa asteptati o anumita perioada de timp pentru ca apa din boiler sa se raceasca un pic.
Procesul de ajustare a temperaturii unui espressor este cunoscut sub numele de "incercare a temperaturii". Tehnica de baza este aceea de a lasa apa sa se scurga direct in vasul de colectare pana ce senzorul de temperatura se aprinde la placa vasului. Pentru a face acest lucru pur si simplu porniti espressorul si lasati apa sa se scurga pana ce se aprinde ledul de la termostat. Atunci cand aceasta lumina se stinge din nou, apa din fierbator este la temperatura maxima (de obicei in jur de 95C). Apoi puteti fie sa va preparati imediat cafeaua sau sa asteptati o anumita perioada de timp pentru ca apa din boiler sa se raceasca un pic.
Cat timp va trebuie pentru prepararea unei cafele
Aceasta operatiune ar trebui sa dureze cam
25-30 de secunde, deoarece acesta este timpul optim pentru extragerea
substantelor din cafeaua macinata, dupa care se elibereaza substantele amarui
si o cantitate excesiva de cofeina. Dupa ce se vor fi scurs cele 25-30 de
secunde, ar trebui sa aveti un espresso de aproximativ 28-35 ml sau de 70 ml
pentru un espresso dublu. Acest flux de curgere trebuie sa fie reglat de
aparatul de macinat. Daca obtineti prea repede acest volum de cafea, atunci
ajustati-va aparatul de macinat astfel incat boabele sa fie macinate mai fin, iar
daca dureaza mai mult pentru obtinerea cantitatii optime, ajustati-va aparatul
pentru ca acesta sa macine boabele in granule mai mari. Sa nu incercati sa
schimbati dozajul sau tehnica de umplere a filtrului, deoarece acestea trebuie
sa ramana tot timpul la fel.
Cele 25-30 de secunde necesare prepararii se aplica in cazul tuturor bauturilor espresso; doar volumul de cafea obtinut variaza. Astfel, in aceeasi perioada de timp ar trebui sa se produca 28 ml sau mai putin de Ristretto (adica de cafea mica) si aproximativ 35 ml de Lungo (cafea lunga). Deci, pentru a prepara o cafea mica reglati aparatul de macinat pentru a obtine cafea mai fina decat in mod normal, iar pentru o cafea lunga reglati in asa fel incat sa obtineti granulatie mai mare.
Cele 25-30 de secunde necesare prepararii se aplica in cazul tuturor bauturilor espresso; doar volumul de cafea obtinut variaza. Astfel, in aceeasi perioada de timp ar trebui sa se produca 28 ml sau mai putin de Ristretto (adica de cafea mica) si aproximativ 35 ml de Lungo (cafea lunga). Deci, pentru a prepara o cafea mica reglati aparatul de macinat pentru a obtine cafea mai fina decat in mod normal, iar pentru o cafea lunga reglati in asa fel incat sa obtineti granulatie mai mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu