misu cafea

misu cafea
http://www.youtube.com/channel/UCgbAuQQ7-VouXig3YWWwE7A?ob=0&feature=results_main

vineri, 13 aprilie 2012

- Cateva descoperiri surprinzatoare despre cafea


Cafeaua si sanatatea - cateva descoperiri surprinzatoare

Oamenii beau cafea peste tot in lume, in fiecare zi, fie ca sunt tineri sau batrani. Dar, ca de altfel in cazul altor lucruri de care ne bucuram in viata de zi cu zi, ne intrebam uneori daca este buna pentru sanatatea noastra. Dupa miile de studii realizate asupra cafelei, este din ce in ce mai clar ca daca o bem in cantitati moderate, pana la 4/5 cesti pe zi, cafeaua nu este daunatoare, ba chiar poate avea efecte benefice asupra sanatatii noastre. Pentru a demonta cateva idei gresite despre cafea, va prezentam in cele ce urmeaza ultimele descoperiri asupra catorva dintre beneficiile mai putin cunoscute ale cafelei asupra sanatatii.

Ne protejeaza cafeaua impotriva maladiei Alzheimer?

Maladia Alzheimer este una dintre cele mai comune forme de dementa in zilele noastre,iar prevenirea si tratamentul acesteia au devenit o provocare pentru sanatatea publica in toata lumea. A intelege rolul cafelei ca factor protector este un aspect de care oamenii sunt din ce in ce mai constienti, pe masura ce studiile stiintifice arata ca persoanele care consuma cofeina prezinta un risc mai scazut de a dezvolta Alzheimer.
Un astfel de studiu realizat la nivel national in Canada, a avut ca subiecti 6.434 de oameni. Toti aveau 65 de ani sau mai mult in momentul in care studiul a fost demarat, in 1991, si niciunul dintre ei nu prezenta semne de Alzheimer. In 1996, din cei 4.615 inca in viata, 194 au fost depistati cu Alzheimer. Analizele realizate asupra acestor 4.615 persoane au aratat ca consumul de cafea, pe langa alti factori cum ar fi activitatea fizica regulata, a fost asociat cu riscul scazut de a dezvolta Alzheimer. Rezultate asemanatoare pentru consumul de cafea au fost obtinute si in cadrul unui studiu mai putin organizat in Portugalia.

Cafeaua inhiba somnul?

Multi oameni spun ca din cauza cafelei nu pot dormi si se abtin sa bea seara. Toti stim ca daca bem cafea suntem mai energici si mai alerti in timpul zilei. Asta inseamna ca s-ar putea sa ne ia mai mult timp sa adormim. Dar studiile arata ca perioada/starea de visare din timpul somnului ramane neafectata. In acest sens, un studiu recent a aratat ca daca bem chiar si 7 cesti de cafea intr-o zi, acest lucru nu ne impiedica sa dormim si un alt studiu pe 760 de asistente medicale, a aratat ca alti factori, precum varsta si problemele familiale au un rol mai important in a ne tine treji. Intr-un studiu realizat asupra mai multor femei in varsta, nu s-a inregistrat nicio diferenta indusa de consumul de cafea in cazul celor care dormeau bine si cele care nu reuseau sa doarma.

Ne poate scapa cafeaua de durerile de cap?

Multe persoane sufera de dureri de cap, asa ca recentele cercetari care sugereaza ca o ceasca de cafea poate ameliora simptomele reprezinta vesti bune pentru toata lumea. Intr-un studiu recent desfasurat pe 301 persoane care sufera de dureri de cap au inghitit o combinatie de calmante recunoscute (ibuprofen) si cofeina. 80% dintre pacienti au observat o imbunatatire semnificativa a starii lor in 6 ore, in comparatie cu doar 67% dintre cei care au luat doar calmante. Cofeina este adesea folosita ca adjuvant in administrarea medicamentelor pentru durere deoarece imbunatateste absorbtia acestora si le sporeste efectul calmant. Multe persoane sustin ca o cafea tare le calmeaza migrena sau chiar o elimina daca este consumata in faza de inceput a durerii de cap. Se stie ca substantele care dilata vasele de sange, cum ar fi alcoolul, pot cauza dureri de cap de natura vasculara. Substantele constrictoare, precum cofeina, pot contracara efectul dureros al dilatarii vaselor de sange din creier.

Cafeaua agraveaza osteoporoza?

Data fiind constientizarea tot mai frecventa a incidentei osteoporozei, la femeile mai in varsta, posibila relatie dintre consumul de cofeina si sanatatea oaselor este un domeniu de cercetare relativ nou. Un studiu recent arata ca desi excretia urinara de calciu creste usor dupa consumul de bauturi cofeinizate, efectul cofeinei este compensat de eliminarile reduse de calciu mai tarziu de-a lungul zilei, deci efectul acesteia este neglijabil si nu are vreo influenta asupra osteoporozei sau asupra densitatii osoase. Un studiu si mai recent, care urmarea efectele consumului de cafea pe termen lung asupra structurii osoase a femeilor intre 55 si 70 de ani, care au urmat o terapie de substitutie hormonala pentru o perioada foarte scurta sau deloc, a dat rezultate asemanatoare. Rezultatele demonstreaza ca faptul de a consuma cafea nu poate fi asociat cu nicio schimbare a densitatii osoase.

Cafeaua poate cauza arsuri stomacale?

Arsurile stomacale sau aciditatea la stomac este un simptom foarte comun si neplacut ce poate fi cauzat de multe lucruri care variaza de la consumul de mancaruri condimentate la stres. Intr-un studiu care a implicat 394 de pacienti cu arsuri stomacale, nici aciditatea si nici concentratia cafelei nu a putut fi asociata cu senzatia de arsura. Exista unele persoane care se plang de senzatii de arsura dupa ce beau cafeaua, dar este totusi mai probabil ca acestea sa fie asociate cu masa consumata mai devreme decat cu faptul de a fi baut cafea. De asemenea, nu exista dovezi solide care sa ateste ca faptul de a bea cafea este daunator pentru stomac sau duce la formarea ulcerului gastric sau duodenal.

Cafeaua poate ajuta in tratarea astmului?

Incidenta cazurilor de astm a crescut semnificativ in intreaga lume in ultimii 20 de ani. In unele tari industrializate incidenta este de 10%(UK) sau 14%(Japonia) din populatie. Efectele benefice ale cafelei asupra conditiei astmaticilor este cunoscuta de mai bine de 100 de ani si aceasta a fost folosita in tratarea astmului in Scotia cel putin din 1895. Acest efect benefic este confirmat de descoperirile recente. Un studiu italian realizat asupra a 72.284 de oameni a aratat ca incidenta cazurilor de astm scade cu 28% daca persoanele afectate beau trei sau mai multe cesti de cafea pe zi. Rezultate similare s-au obtinut si pentru un grup de 20.322 de americani, incidenta cazurilor scazand cu 29%, iar incidenta crizelor scazand cu 13%, in conditiile in care persoanele care beau cafea in mod regulat au fost comparate cu persoanele care nu beau cafea deloc.

Cafeaua poate crea dependenta?

Nu. Cu toate ca placerea de a bea cafea in mod regulat poate fi descrisa ca o obisnuinta, si cu toate ca faptul de a bea cafea este cunoscut ca stimulant energizant, acest lucru nu poate fi confundat cu dependenta. Agentii precum Organizatia de Sanatate Mondiala au afirmat ca "Nu exista nicio dovada potrivit careia consumul de cofeina nu are nici pe departe consecinte fizice si sociale precum cele care sunt associate cu abuzul grav de droguri". Bautul de cafea nu da dependenta si acest fapt a fost demonstrat de un studiu recent, care arata ca cofeina nu actioneaza asupra regiunilor creierului responsabile pentru recompensa, motivatie si dependenta in acelasi fel in care actioneaza amfetaminele precum cocaina. De asemenea, simptomele slabe de disconfort fizic, precum durerile de cap sau starea de letargie, pe care le resimt unii bautori de cafea, nu au o legatura evidenta cu cantitatile consumate zilnic.

Ne putem deshidrata din cauza cafelei?

Cofeina din cafea este un diuretic slab, in consecinta aceasta poate creste volumul de urina eliminata, dar consumul moderat, de pana la 4/5 cesti pe zi, nu are un efect mai important decat apa plata. Multi oameni, inclusiv atletii si cei care zboara pe distante lungi, sunt sfatuiti sa se abtina de la a bea bauturi care contin cofeina. Se presupune ca cofeina poate accentua deshidratarea si cauza scaderea performantelor atletilor sau slabirea starii de sanatate, desi nu exista nicio dovada stiintifica care sa sustina aceasta presupunere. In ceea ce ii priveste pe atleti, noua studii care s-au axat pe analiza efectele consumului de cofeina asupra volumului de urina eliminat, au fost reevaluate de curand. Autorul a ajuns la concluzia ca descoperirile stiintifice au confirmat faptul ca atletii si practicantii de sporturi in general nu ar mai suferi de dezechilibre intre nivelul de fluide si cel de electroliti din corp daca ar consuma bauturi cofeinizate in cantitati moderate si ar urma o dieta sanatoasa. Sfatul pentru cei care fac zboruri pe distante lungi este sa bea in mod regulat lichide pentru a reduce riscul de tromboza. Cafeaua poate fi o parte din volumul zilnic de lichide recomandat, care este de cel putin de 1,5-2 litri.

Sursa: Organizatia Internationala al Cafelei [ICO]

Niciun comentariu: