misu cafea

misu cafea
http://www.youtube.com/channel/UCgbAuQQ7-VouXig3YWWwE7A?ob=0&feature=results_main

marți, 20 martie 2012

- Moduri de pregatire a cafelei



Exista multe moduri de pregatire a unei cesti bune cu cafea, fiecare metoda bazandu-se pe folosirea apei fierbinti pentru a extrage mirosul placut si aroma din bautura.
Cafeaua filtru
Apa in clocot se toarna peste cafeaua grosier macinata, aflata intru-un filtru de hartie, prin care trece datorita fortei gravitationale. Apa extrage 16 - 18% din substanta cafelei.
Proprietatile organoleptice ale cafelei filtrate compromit putin pulpa cafelei si delicatetea buchetului si a aromei. Cafeaua obtinuta astfel se prepara de obicei inainte de a fi consumata si se mentine fierbinte intr-o oala, ceea ce inseamna ca de timpul scurs intre momentul cand ea este pregatita si bauta, depinde mult calitatea sa.
Aceasta metoda este mult folosita in nordul Americii, unde la o ceasca se folosesc 5 - 6 grame de cafea prajita deschis, si in nordul Europei si in Franta, unde la o ceasca se folosesc aproximativ 10 grame de cafea. (Ceasca contine aproximativ 150 - 190 ml.)


Cafeaua turceasca
Apa, care ocupa circa 2/3 din ibricul de cupru, se aduce la fierbere; pentru cei care prefera cafeaua turceasca dulce se adauga zahar dupa gust, iar cafeaua fin macinata se adauga in timp ce fierbe apa.
Atunci cand cafeaua este gata se toarna in cesti mici, unde zatul se depune la fund, inainte de consumarea cafelei. Cantitatea folosita la o ceasca este de aproximativ 5 grame cafea prajita mediu sau inchis, iar ceasca are aproximativ 40 - 60 ml.
Metoda se foloseste mai ales in Grecia, Turcia si Orientul Mijlociu.


Cafeaua fiarta
Se foloseste cafea prajita deschis, macinata grosier; aceasta se fierbe in apa timp de 10 minute si zatul este lasat sa se sedimenteze inainte de consum. Metoda se foloseste in principal in nordul Norvegiei si nordul Peninsulei Scandinavice. La o ceasca de 150 - 190 ml se foloseste aproximativ 1 gram de cafea.

Cafeaua espresso pregatita in vas - caracteristici
Vasul espresso obisnuit este format din trei parti:
- partea de jos, in care fierbe apa;
- partea din mijloc care tine cafeaua macinata (mai grosiera decat cafeaua tuceasca);
- partea de sus.
Presiunea generata de aburul produs de apa in fierbere din partea de jos forteaza vaporii de apa prin cafeaua din sectiunea de mijloc. Apa vine in contact cu cafeaua aproximativ un minut si rata de extractie este de aproximativ 22%.
La o ceasca de 40 - 50 ml se folosesc aproximativ 6 grame de cafea prajita mediu pana la inchis.
Cafeaua obtinuta astfel are un miros distinctiv, pulpa medie si o aroma buna, puternica.

Cafeaua espresso pregatita cu masina - caracteristici
Astfel se obtine o bautura concentrata, cu buchet bogat si aroma puternica.
Apa, aflata la o temperatura de 90 - 95°C, este fortata sa treaca prin cafeaua special prajita si macinata, cu o presiune mare (aproximativ 9 atm). Timpul de contact dintre apa si cafea variaza intre 25 si 35 de secunde. Cantitatea de cafea pentru o ceasca de 40 - 50 ml este 6,5 - 7 grame.
Cafeaua trebuie prajita mediu pana la inchis si apoi rasnita fin/grosier.

Retete de … cafea

Pentru mine acest articol este un deliciu, am o adevarata fascinatie pentru cafea!! Va impartasesc acum cateva retete de cafea din “cronicile” bunicii mele.


Cafea Braziliana
Peste cafeaua proaspat preparata se adauga o cantitate egala de cacao fierbinte, dupa care seamesteca usor pana se omogenizeaza, apoi se adauga zahar – dupa gust.
Cafea Vieneza
In pahare incalzite in prealabil se toarna cafea proaspat preparata, indulciti dupa gust, adaugati un praf de scortisoara si amestecati. Apoi acoperiti delicat cu smantana dulce, proaspata, care va ramane la suprafata. Se serveste fierbinte


Cafea Irlandeza
pentru preparare este nevoie de 12 ml wisky, 5 ml Kahlua, cafea, frisca si crema de menta. Turnati cafeaua fierbinte peste wisky si kahlua, ornati cu frisca si crema de menta si decorati cu o cireasa.
Cafea Mexicana
Pentru preparare este nevoiede 80 ml cafea fierbinte, sirop de ciocolata, un praf de scortisoara, 2 lingurite de zahar si 50 ml lapte proaspat. Peste cafeaua fierbinte se adauga siropul, zaharul si laptele apoi se amesteca, dupa care se presara praful de scortisoara si se serveste imediat.


Cafea Arabica
Cafea proaspata, 2 lingurite de zahar, 1 praf de vanilie, un praf de scortisoara si frisca proaspata. In timp ce se prepara cafeaua se adauga zaharul si vanilia, dupa care se amesteca si se ia cafeaua de pe foc. Se garniseste cu frisca si scortisoara!


Pe langa ce am gasit in caietul bunicii, adaug si eu cate ceva:
Cafea Turceasca – la nisip
Pe o plita incinsa se pune un vas cu nisip. Intr-un ibric cu capacitate de 150-200 ml se pun 2 lingurite de cafea si 1-2 de zahar, dupa gust. (si bineinteles apa) Ibricul se adanceste in nisip pana la jumatate, si se misca in cercuri mari prin acesta pana ce cafeaua da in clocot.


Retete proprii:
1/2 cafea rece, 1/2 lapte rece, 10-20 ml rom (nu esenta, bautura!) si 2-3 lingurite de zahar, dupa gust!
450 ml iaurt de baut (tnuva slim), 50 ml cafea, 3 lingurite/pliculete zahar.
Cafea tare, cateva picaturi de lamaie si zahar dupa gust.
Cafea proaspata, sirop de zahar ars si 50 ml lapte.
Cafea, sirop de alune, 50 ml frisca lichida si lapte.
Cafea simpla, fierbinte cu o singura lingurita de zahar!
Cateva idei:
Cea mai aromata cafea este cu siguranta cea facuta la nisip, insa foarte sus in top este si cea facuta la ibric, pe foc! La filtru parca se mai pierde din aroma.
Pe vremea bunicilor, musafirii nu erau serviti doar cu cafea! Intotdeauna langa aceasta aduceau si dulceata, biscuiti, prajiturele; Pe langa faptul ca e placut sa mananci ceva dulce alaturi de cafea, parca se intregeste un ritual de primire a oaspetilor, nu?
O zi frumoasa, va mai astept!!


Niciun comentariu: