misu cafea

misu cafea
http://www.youtube.com/channel/UCgbAuQQ7-VouXig3YWWwE7A?ob=0&feature=results_main

sâmbătă, 31 martie 2012

- Cafeaua in jurul lumii


Obiceiuri de consum

Cafeaua in jurul lumii


Cultura moderna a cafelei isi are originea in Europa de Vest in secolul al optesprezecelea, dar astazi este raspandita peste tot pe globul, desi obiceiurile de preparare si consum sunt diferite de la tara la tara.
Cel mai mare consumator de cafea sunt Statele Unite ale Americii, reprezentand 16% din volumul din intreaga lume, urmata de Brazilia, tara cu cea mai mare productie, cu 11%.
Dar cel mai mare consum per cap de locuitor, se inregistreaza, in mod surprinzator, in nordul Europei: in tari ca Finlanda, Danemarca si Suedia consumul de cafea este mare totodata acordandu-se o atentie deosebita provenientei si varietatii, preferandu-se cafeaua mai putin prajita si espresso "lung" in locul celui scurt.
Daca in tarile din sud, unde bautul cafelei este, inainte de toate, un ritual social si adesea se intampla dupa ce mananci, in Europa Centrala si de Nord cafeaua este bauta acasa dimineata sau dupa amiaza, in jurul unei mese, la un sandwich sau cu o prajitura.
Italia, locul de nastere al espresso-ului, este de abia pe locul 10 in ceea ce priveste consumul: Italia este totusi unul din cei mai mari exportatori de cafea prajita.
Francezii iubesc espresso-ul pe care il savureaza dimineata cu un croissant sau o bagheta.
Varietatea este apreciata in SUA si in general consumatorii experimenteaza adesea diferite amestecuri de cafea, avand tari de origine diferite, sau chiar avand grade de prajire diferite. Cafeaua este bauta acesa dimineata sau dupa o masa, in cafenele cu prietenii.
Cafeaua este consumata "pe drum" oriunde de la New York, unde este normal sa vezi oameni grabindu-se la serviciu si avand un recipient cu cafea in mana, pana la Tokyo unde cafeaua este larg raspandita la dozatoarele de cafea, sau Gemania unde "barurile in picioare" servesc espresso lung sau scurt. Ceea ce este mai imbucurator, tinerii de peste tot in lume au inceput sa descopere placerea unui espresso servit intr-o cafenea, restaurant italienesc, etc.

- Ritualul expresso-ului


Ritualul expresso-ului

O placere trecatoare care persista


Asa cum ii sugereaza numele, espresso este facut la comanda si dureaza doar un moment, generand un scurt, dar intens moment de placere ce defineste ritmul zilnic al vietii din Italia si nu numai.
Doar doua ingrediente - apa la o temperatura de 90C si puterea a 50 de boabe de cafea proaspat rasnita - devin o desfatare a simturilor atunci cand este extrasa cafeaua la o presiune de 9 atmosfere cu ajutorul unui echipament modern. Rezulta in ceasca 25-30ml de cafea bogata, inmiresmata, catifelata, delicioasa si stimulanta, ce contine de fapt mai putina cofeina decat cafeaua preparata printr-o alta metoda.
In fiecare an, milarde de cesti cu espresso sunt savurate in toata lumea, deoarece aceste cesti contin mai mult decat o cafea buna ce energizeaza mintea, stimuleaza creativitatea si catalizeaza prieteniile. Cu alte cuvinte, o bautura care joaca un rol semnificativ in viata de zi cu zi a milioane de oameni.

vineri, 30 martie 2012

- Proprietatile cafelei


 Proprietatile cafelei

Proprietăţile revigorante ale cafelei au fost descoperite pentru prima oară în regiunea Kaffa, din sud-vestul Etiopiei. De altfel, de la numele acestei regiuni – Kaffa – vine şi denumirea “cafea”. Primele studii despre proprietăţile cafelei datează din secolul al XVIII-lea. De atunci şi pînă astăzi s-a descoperit că această băutură înlătură oboseala, stimulează sistemul nervos, dar şi arderea grăsimilor. În sesiune, o ceaşcă de cafea creşte performanţele intelectuale şi îi ajută pe studenţi să reţină mai uşor informaţiile. Aceeaşi ceaşcă de cafea ne îmbunătăţeşte starea de spirit, ne ajută să ne trezim mai repede şi să începem ziua cu bună dispoziţie. Totul se datorează cafeinei, o substanţă existentă în boabele de cafea. O ceaşcă de cafea obişnuită conţine 60-180 mg cafeină, iar una de cafea solubilă – 30-120 mg. Pînă şi cafeaua decafeinizată prezintă urme de cafeină – aproximativ 3 miligrame.

Protejeaza neuronii

Un studiu efectuat la Nestle Research Center din Lausanne (Elveţia) a arătat că persoanele care beau zilnic două-trei ceşti de cafea prezintă un risc scăzut de a suferi de boala Alzheimer. Cafeina din boabele de cafea protejează neuronii şi previne degradarea funcţiilor mentale apărută o dată cu înaintarea în vîrstă. Această substanţă stimulează activitatea cerebrală şi viteza de transmitere a informaţiilor la nivelul creierului, protejînd în acelaşi timp celulele nervoase. De asemenea, cafeina stimulează circulaţia sangvină către creier, creşte performanţele intelectuale şi îmbunătăţeşte memoria, prevenind pe termen lung declinul funcţiilor mentale cu care este asociată boala Alzheimer. Pentru aceasta avem nevoie de 250-300 mg cafeină, respectiv două-trei ceşti de cafea. S-a demonstrat că viteza de transmitere a informaţiilor la nivel cerebral poate creşte cu ajutorul cafeinei.

Cu lapte

Unele persoane preferă cafeaua cu lapte. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că laptele anulează efectul cafeinei, astfel încît cafeaua cu lapte îşi pierde efectul stimulant, revigorant. Se spune despre cafea că previne stările depresive. La fel cum unele persoane spun că această băutură le dă o stare de agitaţie. Specialistul nostru spune că, aşa cum fiecare reacţionează diferit la medicamente, la boală, la fel putem reacţiona şi la cafea. Această băutură poate avea efecte pozitive în unele cazuri de depresie şi anxietate şi efecte negative în altele.
Cafeaua este săracă în proteine şi zaharuri, conţine mai mult zaharuri polimerizate, sub formă de celuloză, care nu îngraşă. Cafeaua stimulează arderile şi măreşte producţia de energie. Aceasta înseamnă că o cafea, două pe zi contribuie la menţinerea greutăţii în limite normale prin arderea caloriilor care provin din grăsimi. Efectul de stimulare a arderii grăsimilor se datorează conţinutului de vitamina B3. O ceaşcă de cafea neagră furnizează organismului 1 miligram din această vitamină, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pentru aceasta însă trebuie să bem cafeaua fără zahăr, fără lapte, fără frişcă. Dacă o îndulcim, dispare efectul de ardere a grăsimilor, pentru că apar caloriile din zahăr.

Stimuleaza imunitatea

În funcţie de starea de sănătate, putem bea trei-patru ceşti cu cafea zilnic. În unele cazuri, cafeaua poate stimula imunitatea. Printre proprietăţile cafelei se numără şi aceea de uşor laxativ, fiind indicată în constipaţia uşoară. Cafeaua poate provoca insomnie, mai ales dacă este consumată înainte de culcare. Consumul de cafea poate crea dependenţă, de care totuşi se poate scăpa repede. “Cafeaua nu trebuie consumată de la vîrste fragede, cu precauţie în adolescenţă şi din nou cu precauţie de către bătrâni. Cafeaua este contraindicată femeilor însărcinate”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Persoanele cu afecţiuni ale tubului digestiv nu tolerează cafeaua pregătită la ibric. Zaţul conţine celuloză şi poate fi iritant pentru tubul digestiv. În asemenea cazuri este de preferat cafeaua espresso, fără zaţ şi cu mai puţină cafeină.

CANCER. Datorită cafeinei, fibrelor, cafeaua ajută la prevenirea cancerului. Medicii de la Universitatea din Tokyo (Japonia) au ţinut sub observaţie 90.000 de femei şi bărbaţi. S-a demonstrat că aceia care beau două-trei ceşti de cafea zilnic au un risc scăzut de a suferi de cancer hepatic.

COMPARAŢIE. Unele persoane susţin că nesul (cafeaua solubilă) este mai tare decît cafeaua măcinată. Depinde de cantitatea de cafea folosită. O linguriţă de cafea măcinată conţine de două ori mai multă cafeină decît o linguriţă de cafea solubilă.



Stiati ca?



● Consumul excesiv de cafea provoacă tremurături, transpiraţie, insomnii, palpitaţii, creşterea tensiunii arteriale.


● Boabele de cafea trebuie păstrate la frigider, în recipiente închise ermetic, pentru a-şi păstra aroma.


● Dacă boabele verzi de cafea sînt depozitate în condiţii necorespunzătoare de umiditate şi temperatură, există riscul de a dezvolta micotoxine periculoase. Acestea nu modifică gustul sau aroma, însă au efect hepatotoxic. Micotoxinele nu sînt distruse prin prăjirea cafelei.


● Hipertensivii pot să bea cafea numai după ce au consultat medicului.


● Excesul de cafea poate creşte nivelul colesterolului în sînge, pentru că persoanele care beau multă cafea au şi tendinţa de a consuma mai multe grăsimi saturate.


România se situează pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul de cafea pe cap de locuitor. În România sînt consumate anual 2,3 kg de cafea pe cap de locuitor, în Germania – 6,64 kg, Austria – 4,49 kg, Ungaria – 3,54 kg, Bulgaria – 3,26 kg, Polonia – 3,04 kg.
Back to top Go down



- Cafeaua tare face bine inimii


Cafeaua tare face bine inimii
Cu cit este mai tare, cu atit cafeaua are o actiune mai buna asupra inimii, sustine cercetatoarea italiana Chiara Trombetti, desi in mod traditional medicii recomanda moderatie, transmite BBC online. Milioane de oameni isi incep ziua cu o cafea, insa acest obicei a fost criticat foarte mult timp, medicii invinuind cafeaua?ca dauneaza sanatatii inimii.?
Acum, lucrurile pare sa se intoarca la 180 de grade. „Uitati ceea ce vi s-a spus pina acum“, spune dieteticiana Chiara Trombetti, de la Institutul?Humanitas Gavazzeni, de la Bergamo. „Cafeaua va face bine si cu cit este mai tare cu atit va face mai mult bine“, spune ea. Dr. Trombetti spune ca, personal,?nu poate suporta cafeaua, dar are dovezi stiintifice care sustin ca aceasta face bine sanatatii. Cafeaua contine tanina si antioxidanti, care au o actiune benefica asupra inimii si vaselor de singe, spune cercetatoarea. De asemenea, cafeaua calmeaza durerile de cap si ajuta la prevenirea unor boli de ficat precum ciroza sau pietrele la ficat.?Cofeina poate reduce si frecventa?crizelor de astm si ajuta la imbunatatirea circulatiei singelui in interiorul inimii. Cu toate acestea, cafeaua nu se recomanda oricui. Consumata in cantitate prea mare, ea poate accentua starile de nervozitate, face ca inima sa bata mai repede si provoaca tremurarea miinilor. Nu se recomanda consumul de cafea femeilor insarcinate, cardiacilor si celor care sufera de ulcer.
Dr. Trombetti nu recomanda?nimanui sa bea mai mult de trei sau patru cesti de cafea pe zi. Desi multi parinti vor fi oripilati de afirmatiile ei, dr. Trombetti spune ca o ceasca de cafea cu lapte nu le-ar strica nici scolarilor care au probleme cu trezitul de dimineata, substanta stimulindu-le activitatea cerebrala si ajutindu-i sa-si imbunatateasca activitatea in clasa.?

joi, 29 martie 2012

- Invitatie la cafea !


Invitatie la cafea!

Cafeaua invioreaza corpul & sufletul
Mmm, ce aroma!
Este aromata, gustoasa, ne trezeste si aduce beneficii sanatatii, cafeaua poate aproape orice. Cafeaua indragita de dimineata si dintre mese a avut multa vreme un renume prost, dar intre timp s-a eliberat de aceasta imgine negativa. Ba dimpotriva: boabele mici si negre de cafea s-au consacrat acum in domeniul wellness-ului.

Cafeaua contine mai multe mii de substante.
Intr-un singur bob de cafea se gasesc, pe langa albumina, carbohidrati, grasimi si substante minerale: nici mai mult, nici mai putin de 880 substante aromate. Cea mai cunoscuta substanta continuta de cafea este cofeina. Si ea este ceea raspunzatoare pentru cele mai multe efecte de scurta durata.

Impulsul dat de cofeina ne tine multa vreme treji.
Aceasta umfla bronhiile, de aceea respiram mai bine. Tot ea face corpul mai putin sensibil la durerile musculare. Si, nu in ultimul rand, cofeina ne ajuta sa slabim, efectul sau excitant determinand arderea mai rapida a caloriilor, stimuland totodata si digestia.
Iar cremele impotriva celulitei pe baza de cofeina ne promit o piele mai ferma si forme de invidiat.
Cafeaua, un izvor de sanatate.
Exista tot mai multe indicii ca aceasta bautura aromata protejeaza impotriva calculilor biliari si a pietrelor la rinichi , impotriva bolilor neurodegenerative precum dementa sau Parkinson, dar si impotriva anumitor tipuri de cancer, dupa cum arata studiile efectuate in Milano, Japonia, in Hamburg si Potsdam. Rezultatele acestor studii nu au avut un impact deosebit , dar reprezinta un pas cu adevarat promitator.
Sfaturi pentru o aroma desavarsita.
Fiarta sau la expresor, asa obtineti gustul cel mai bun al cafelei, dar si mai bine este sa cumparati cafeaua boabe si sa o macinati putin inainte de preparare. Dati apa in fiert, lasati-o doua minute sa stea, apoi turnati-o incet si in reprize peste cafeaua macinata. Cand o filtrati asteptati intotdeauna ca apa sa se scurga in intregime. Iar iarna, putina scortisoara, coaja de lamaie, cardamom, lichior de portocale, rom sau oricare alt sirop aromat vor conferi bauturii dumneavoastra o nota speciala.

Se recomanda pana la patru cesti de cafea.
Consumul exagerat poate provoca palpitatii, tulburari de somn, precum si stari de proasta dispozitie. Femeile care alapteaza trebuie sa renunte o perioada la cafea, deoarece cofeina ajunge direct in laptele matern. Iar in cazul nou-nascutilor, dupa 82 de ore abia jumatatea din cantitatea de cofeina este dizolvata.
Sanatate de fier.
Cine sufera de afectiuni ale stomacului primeste recomandarea sa consume expresso. Pentru cafeaua in miniformat se folosesc boabe moi, care se prajesc la temperaturi inalte o perioada mai indelungata. Acidul din cafea este astfel distrus in proportie de 70%. Si nu in ultimul rand, expresso contine doar jumatate din cantitatea de cofeina care se gaseste intr-o ceasca de cafea.

Placere in timpul liber pentru fanii cafelei.
Daca va place cafeaua si ati ajuns sa-i simtiti diferitele arome, gusturi, sa o savurati, atunci va place si sa cautati mereu noi localuri unde puteti servi bautura voastra favorita. Este o idee buna sa va infrumusetati pauzele scurte sau iesirile cu prietenii cu acea aroma speciala a cafelei care se ascunde intr-o ceasca mica. Ceea ce este important : nu exagerati!

marți, 27 martie 2012

- Cafeaua reduce riscul de alzheimer


Cafeaua reduce riscul de Alzheimer



Declansarea maladiei Alzheimer ar putea fi oprita datorita consumului de cafea, lucru sustinut de catre cercetatorii din Statele Unite ale Americii. Se pare ca aceasta bautura declanseaza o reactie chimica la nivelul creierului care previne distrugerile cauzate de Alzheimer.

Savantii americani au realizat un studiu pe un esantion de 124 de persoane cu varsta de peste 65 de ani, pe o durata de patru ani. Pe perioada cercetarilor oamenii de stiinta au observat ca pacientii care prezentau primele semne ale bolii consumau zilnic cafea cu 51% mai putina spre deosebire de persoanele neafectate de aceasta maladie.

Acest studiu este primul din lume care stabileste o legatura intre consumul de cafea si reducerea riscului de declansare amaladiei Alzheimer. De asemenea, studii anterioare au aratat ca aceasta bautura combate depresia la femei si reduce riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale.

Maladia Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare si costisitoare suferinte. La nivel europeanse estimeaza ca sunt 9,9 milioane de persoane care sufera de aceasta forma de dementa. Ceea ce este si mai in  ingrijorator e faptul ca numarul persoanelor cu Alzheimer ar putea sa creasca si chiar sa se dubleze in urmatorii 30 de ani, odata cu cresterea sperantei de viata si a tendintelor de evolutie demografica.

luni, 26 martie 2012

- VOI CE BETI DIMINEATA ?

 EU BEAU IN GENERAL CAFEAUA DIN BOABE RASNITE PROASPAT ........
m-am lasat demult de fumat dar cafeaua merge de minune in continuare
expresso dublu cu un plic de zahar brun, fara lapte
capuccino cu lapte si un varf de sare
cafea la ibric si la nisip numai in compania biscuitilor...
foarte buna cafeaua dom'le..foarte buna..........

Sunt curios sa vad cati dintre voi beau cafea/ceai/lapte dimineata . Si vreau sa va intreb de ce beti cafea/ceai/lapte ? Cu ce va treziti voi cel mai bine ?
Astept parerile voastre .......

- O ceasca de cafea pentru ficatul tau


O ceasca de cafea pentru ficatul tau


Cafeluta de dimineata face minuni pentru ficatul nostru. Potrivit cercetatorilor japonezi, persoanele care beau o cafea pe zi au mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer de ficat. Pentru a descoperi efectele cafelei asupra ficatului, doctorul Taichi Shimazu de la Universitatea Tohoku din Sendai (Japonia) a tinut sub observatie doua grupuri de persoane cu varste de peste 40 de ani. Din primul grup au facut parte 10.588 de barbati si 11.816 femei, care au fost monitorizati pe parcursul a noua ani. Al doilea grup, compus din 38.000 de persoane, a fost analizat sapte ani. CHESTIONAR Subiectii au trebuit sa raspunda la un chestionar despre starea lor de sanatate si obiceiurile alimentare. Bineinteles, chestionarul a cuprins si intrebari referitoare la consumul de cafea. Pe parcursul studiului au fost depistate 117 cazuri de cancer hepatic. Cercetatorul japonez a pus aceste imbolnaviri pe seama faptului ca pacientii respectivi nu obisnuiau sa consume cafea. REZULTATE. Dupa noua si, respectiv, sapte ani de studiu, doctorul Taichi Shimazu a ajuns la urmatoarea concluzie: cu cat consumul de cafea este constant, cu atat riscurile de cancer hepatic sunt mai reduse. Astfel, o persoana care bea din cand in cand cate o cafea prezinta un risc cu 29% mai mic decat cea care nu obisnuieste sa consume aceasta bautura. Mai mult decat atat, cei care isi beau cu regularitate cafeaua de dimineata au un risc de a dezvolta un cancer de ficat cu 42% mai mic in raport cu cei care nu sunt amatori de cafea. SUBSTANTA PROTECTOARE. Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, nu cafeina este cea care ne protejeaza ficatul. Si ceaiul, de exemplu, contine cafeina, dar nu a demonstrat acelasi efect asupra ficatului. Substanta protectoare pentru ficat este acidul clorogenic. Acesta este de fapt un acid din categoria polifenolilor. De aceea, acidul clorogenic are proprietati antioxidante, reusind astfel sa lupte contra cancerului. "Nu am descoperit totusi mecanismele prin care cafeaua actioneaza asupra ficatului", marturiseste doctorul Taichi Shimazu. El a dat asigurari ca va continua studiile pentru a confirma rezultatele obtinute.
OPINIE
Cafeaua este cunoscuta mai ales pentru proprietatile sale revigorante si energizante. Ea are un efect favorabil asupra sistemului nervos central si asupra proceselor care tin de concentrarea atentiei. In ceea ce priveste efectul protector al cafelei asupra ficatului, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma ca acesta trebuie confirmat de alte studii, desi nu pune la indoiala rezultatele cercetatorului japonez. "In acest moment se fac, de asemenea, cercetari pentru a demonstra ca poate fi utila unor persoane in crizele de astm", mai spune prof. dr. Mencinicopschi.

sâmbătă, 24 martie 2012

- Stii cum este produsa cafeaua solubila ?




Stii cum este produsa cafeaua solubila?


Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!

Este usor sa ne inchipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea macinata, insa ce se schimba in procesul de productie pentru a obtine cafeaua solubila? In primul rand, specialistii sustin ca tehnologia utilizata in producerea cafelei macinate si solubile nu afecteaza calitatea boabelor si pastreaza intacte proprietatile lor.

Daca este sa vorbim despre diferentele in producerea celor doua produse finale, singura etapa care se adauga in cazul cafelei solubile consta in filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying. Iar in final, cafeaua solubila contine doar boabe de cafea si apa, fara sa fie adaugate si alte ingrediente.



Cele 5 etape ale procesului de productie


Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie ne explica toate etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:

1. Recoltarea
Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;

2. Uscarea si selectarea
Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;

3. Prajirea
Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;

4. Macinarea
Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;

5. Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila

  • In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
  • In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.

Ce soiuri de cafea se folosesc?


In general, boabele de cafea sunt cultivate din mai multe zone cum ar fi Brazilia, Kenya, Columbia, Costa Rica. Cele mai recunoscute boabe pentru aroma lor si care sunt folosite in orice cafea de calitate sunt cele Arabica (produc o aroma bogata, plina si fina) si Robusta (aroma puternica, mai dura si cum mai multe consistenta). Potrivit specialistului Nescafe in nutritie, Elena Casapu,  tipul boabelor de cafea variaza in mod natural de la o regiune la alta, de la un anotimp la altul, in functie de soi. Astfel, "procesul de productie incepe cu selectarea si amestecarea boabelor de cafea pe categorii de calitate, tinandu-se cont de culoarea si marimea lor", explica specialistul.



Afecteaza cafeaua solubila inima?


Persoanele sanatoase prezinta un usor efect de crestere a tensiunii arteriale imediat dupa consumul de cofeina, explica specialistul Elena Casapu, insa un consum moderat nu prezinta un risc de hipertensiune. De asemenea, specialistul ne recomanda sa respectam indicatiile de preparare de pe ambalaj si sa nu depasim 2-3 cani de cafea consumata in fiecare zi. Un avertisment special trebuie adresat persoanelor care se confrunta cu diverse probleme de sanatate si care trebuie sa consulte un medic specialist pentru a obtine recomandarile specifice atat legate de tratamentul medicamentos, cat si de obiceiurile alimentare pe care le va urma.



Studiile scot la iveala beneficiile cafelei solubile


"Studiile din ultimii ani demonstreaza ca printr-un consum zilnic, moderat, de cafea se poate asigura o parte semnificativa din necesarul de antioxidanti functionarii organismului", precizeaza specialistul Elena Casapu. De asemenea, numeroase cercetari scot la iveala si alte beneficii ale cafelei:

1. Antioxidantii limiteaza distrugerea celulelor;
2. Cafeina stimuleaza capacitatea mentala si performanta fizica, reducand starea de oboseala;
3. Ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare datorita aportului de apa pe care o cana de cafea il aduce.

De retinut! Consuma cafeaua cu moderatie, tinand cont de sfatul specialistilor in cazul in care ai probleme de sanatate si nu uita sa urmezi un regim alimentar si un stil de viata sanatos!



Sfatul specialistului: cum se prepara o cafea solubila delicioasa

"Este indicat sa fim moderati si sa ne incadram intre 2– 3 cani de cafea pe zi. Cel mai important este ca dozarea cafelei sa fie cea corecta: spre deosebire de cafeaua macinata care se prepara cu 8g, cafeaua solubila se prepara cu doar 2g (pentru o cana de cafea de 150 ml). Astfel, o dozare corecta a cafelei solubile ne asigura ca va avea efectele dorite asupra organismului. Din pacate, foarte multe persoane nu stiu aceasta „regula” si pun un gramaj mult prea mare pentru prepararea unei singure cani; practic pentru o cana de cafea solubila este nevoie de mult mai putina cafea decat in cazul celei macinate. Din aceeasi cantitate, poti prepara de aproximativ 4 ori mai multe cani".


vineri, 23 martie 2012

- Cafeaua , prietenul si in acelas timp dusmanul sanatatii


Cafeaua, prietenul şi, în acelaşi timp, duşmanul sănătăţii



Cafeaua, prietenul şi, în acelaşi timp, duşmanul sănătăţii
După apa potabilă, cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată zilnic în aproximativ 2 miliarde de ceşti. Un sondaj din urmă cu câţiva ani a arătat că, pe plan mondial, 91 la sută dintre orăşeni sunt consumatori de cafea, ness şi cappuccino, femeile fiind mai mari consumatoare decât bărbaţii.
Efectele benefice ale consumului de cafea
În urmă cu 1.000 de ani, filozoful Avicenna considera cafeaua drept un valoros medicament pentru combaterea multor afecţiuni maladive. Treptat, au fost dovedite efectele diuretice, laxative, energizante, euforizante, excitante nervos şi psihic, tonice pentru inimă, vasoconstrictoare central şi periferic (coronare, cerebrale, pulmonare şi renale), cu condiţia unui consum moderat, care să nu reprezinte o ameninţare a sănătăţii.
În cazul unui consum de o singură ceaşcă de cafea, maxim două ceşti pe zi, s-a constatat stimularea sistemului nervos central, în primul rând a acuităţii mentale, mărirea atenţiei, a puterii de concentrare şi de memorare, paralel cu scăderea oboselii musculare şi intelectuale sau a stării de somnolenţă, mai ales la persoanele cu vârste de peste 65 de ani şi la cei care depun eforturi intelectuale deosebite, datorită creşterii nivelului de dopamină, adrenalină şi serotonină din creier.
Cafeaua reduce frecvenţa unor boli legate de dereglarea sistemului nervos (Parkinson, Alzheimer, scleroză în plăci), cu efecte bune, atât la bărbaţi, cât şi la femei care nu folosesc tratamente de substituţie hormonală cu estrogeni.
De menţionat că, în cazul folosirii acestor substanţe hormonale, este posibil un efect invers, cu creştere semnificativă a riscului de îmbolnăvire.
Cafeaua uşurează durerile de cap cu migrene, fiind un excelent analgezic datorită conţinutului în trigonelină. Măreşte performanţele intelectuale şi fizice, creând vigilenţă atunci când creierul funcţionează mai lent, îndepărtând stările de depresie psihică, de anxietate. Creşte frecvenţa şi amplitudinea mişcărilor respiratorii şi locomotorii, fiind indicată la conducătorii auto-moto, la medicii chirurgi, la sportivi.
Consumată caldă, după masă, cafeaua favorizează digestia, stimulează secreţia biliară, iar prin creşterea motilităţii intestinale permite o mai bună asimilare a alimentelor prin acţiunea directă asupra peristaltismului gastrointestinal, îndepărtând senzaţia de greaţă şi vărsături.
Cafeaua reglează funcţiile inimii şi ale sistemului circulator periferic, datorită conţinutului în teofilină şi, în plus, previne infarctul miocardic şi scăderea, sub normal, a tensiunii arteriale. Previne şi reduce riscul de diabet zaharat cu 25 la sută, menţinând glicemia sub control. Măreşte acuitatea vizuală şi auditivă, prin conţinutul în teobromină.
Consumată înainte de mese, cafeaua provoacă o ardere mai rapida a caloriilor, ajutând la reducerea, într-un timp scurt, a excesului din greutatea corporală.
A nu se neglija faptul că toate aceste acţiuni favorabile asupra organismului sunt posibile numai la consumul moderat de cafea, respectiv 1-2 ceşti pe zi.
Cafeaua poate fi utilizată şi în cosmetică
Folosirea cremelor cu cofeină, aplicate dimineaţa şi seara, are efecte recunoscute pe plan mondial în combaterea celulitei şi a excesului de grăsimi, asigurând eliminarea surplusului de apă din ţesuturi şi dizolvarea rapidă a grăsimilor din corp (lipoliză), ceea ce dă o mare utilitate în regimurile de slăbire. Sub formă de produs natural preparat în casă, se amestecă zaţul de cafea cu ulei de măsline şi se obţine o pastă deosebit de eficientă la masarea zonelor afectate de celulită.
La persoanele în vârstă, cafeaua frânează ritmul de îmbătrânire prematură a organismului printr-o serie de substanţe active cu rol de regenerare şi tonifiere a celulelor.
Cafeaua este indicată pentru a asigura un ten sănătos, folosind măşti preparate dintr-o ceaşca de zaţ, amestecată cu albuşul unui ou, având efecte evidente de curăţire a impurităţilor, reducerea porilor şi eliminarea celulelor moarte.
Consumul moderat de cafea combate cancerul hepatic
Multe studii medicale au demonstrat acţiunea clară a consumului moderat de cafea (2 ceşti pe zi) în prevenirea şi combaterea cancerelor la diferite organe ale corpului. În primul rând s-a dovedit că prezenţa unor cantităţi importante de antioxidanţi (acizi clorogenici, nutrienţi şi enzime) din boabele de cafea protejează celulele sănătoase şi bolnave împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi cancerigeni, asigurând acţiuni benefice asupra funcţiilor ficatului şi asupra afecţiunilor hepatice cronice şi a cirozelor hepatice.
Din studiile epidemiologice efectuate la Institutul Karolinska, din Suedia, a rezultat că, în urma consumului a 2 ceşti pe zi, scade riscul cancerului hepatic cu 43 la sută comparativ cu persoanele care nu beau deloc cafea; chiar la o singură ceaşcă pe zi se reduce riscul de cancerizare cu 25 la sută, efectele fiind mai evidente la persoanele obeze şi la cele alcoolice.
Alte studii arată că, în cazul consumului regulat şi moderat de cafea (1-2 ceşti pe zi), scade riscul cancerului din cavitatea bucală, a cancerului faringian şi esofagian, a cancerului de rinichi, a cancerului de colon şi rect (cu aprox. 50 la sută) şi a cancerului endometrial-uterin (cu 36 la sută). Efecte foarte bune are cafeaua (1-2 ceşti pe zi) şi asupra cancerului de sân.
La femeile nefumătoare, cafeaua scade riscul de cancer pulmonar, ceea ce poate fi un îndemn pentru a renunţa la obiceiul consumului aburului de cafea în fum de ţigară.
Cercetări recente au demonstrat că un consum moderat de cafea, asociat cu exerciţii fizice şi sport, protejează pielea împotriva cancerului provocat prin expunere îndelungată la soare, mai ales la raze ultraviolete.
Efectele dăunătoare ale excesului de cafea
Se consideră că orice consum de cafea stimulează sistemul nervos central numai pe o durată scurtă de timp, asemenea efectului efemer produs de alcool. Această acţiune asupra organismului obosit este înşelătoare, întrucât este înlocuită, la scurt timp, cu reacţii specifice exceselor. Dacă se consumă în cantităţi mari, peste 3 ceşti pe zi, cafeaua devine dăunătoare, chiar la persoane sănătoase, provocând efecte care ar trebui evitate.
Cafeaua în exces accentuează stările de insomnie (de aceea nu se bea înainte de culcare) şi a stărilor de oboseală fizică şi intelectuală, nevropatie, hiperexcitabilitate, agitaţie, nevroze, confuzia ideilor, depresie psihică, incoerenţă la exprimare şi tremurături de membre. Afectează neurotransmiţătorii din creier, declanşând crize repetate de anxietate, atacuri frecvente de panică şi presimţiri sumbre, ceea ce îi determină pe unii specialişti să pledeze pentru renunţarea completă la cafea.
De asemenea, excesul de cafea provoacă migrene, ameţeli, astenie nervoasă şi dureri de cap, deoarece modifică fluxul de sânge care ajunge la creier. Este recomandată evitarea excesului la persoanele care suferă de inimă.
Cafeaua tare, băută în timpul mesei, măreşte aciditatea gastrică, agravează durerile ulceroase şi provoacă reflux gastric, indigestii, simptome de pirozis şi iritaţii intestinale.
Consumul a peste 4 ceşti/zi, mai ales la fumători, măreşte cu 100 la sută riscul cancerului pancreatic, cu 86 la sută a cancerului gastric şi cu 30 la sută a cancerului pulmonar, efectul fiind corelat cu intensitatea sintezei de adrenalină şi noradrenalină, implicate în procesele de metastazare.
Cafeaua în exces măreşte riscul îmbolnăvirii de reumatism şi lombosciatică. În aceste afecţiuni, cofeina îngustează vasele capilare de la capătul arterelor, reducând ritmul de circulaţie a sângelui şi a nutrienţilor către tendoanele spinale. La femei, consumul a peste 3 ceşti/zi măreşte riscul de osteoporoză, mai ales după menopauză şi spre bătrâneţe.
Consumată în exces, cafeaua creşte nivelul colesterolului din sânge, ca urmare a existenţei a două substanţe (kahweol şi cafestrol) din ulei, predominând în cafeaua preparată prin fierbere, infuzare sau în cafetieră.
Excesul de cafea provoacă litiază renală urică, edeme, urinări frecvente şi exces de acid uric, iar prin intensificarea excreţiei renale a calciului, poate deveni un factor declanşator al schizofreniei, tetaniei şi spasmofiliei.
La femeile care consumă cafea în exces se declanşează sindromul premenstrual şi creşte riscul de avort spontan. Mai grave sunt acţiunile la femeile însărcinate şi la cele care alăptează, întrucât cofeina se transmite la sugari, manifestând stări de agitaţie, iritabilitate şi insomnie.
Consumul de cafea în exces provoacă dependenţă. Întreruperea bruscă a consumului poate provoca simptome specifice de servaj.
Recomandări de consum
O dată cu respectarea cantităţii optime de cafea consumată zilnic este recomandată combinarea cu lapte dulce, realizând o băutură hrănitoare, gustoasă şi foarte bine tolerată de organism. Astfel, se reduce substanţial acţiunea dăunătoare a excesului de cofeină. Nu este indicată folosirea cafelei în amestec cu smântână sau cu frişcă. Cea mai bună formă de consum ar fi cafeaua decofeinizată. Se exclude tabietul unor persoane de a asocia cafeaua cu tutun şi coniac, cu băuturi răcoritoare pe bază de cola sau alături de un baton de ciocolată amăruie, întrucât se poate depăşi plafonul optim de cofeină şi se pot declanşa unele reacţii adverse. Ca principiu de bază, cafeaua nu se va reîncălzi niciodată.

- CAFEAUA MEDICAMENT



Cafeaua, medicament anticancerigen


Bobul de cafea este un "depoziti de medicamente cu efecte complexe asupra sanatatii noastre Arborele de cafea, Coffea arabica, este unul dintre cele mai studiate plante, atat de catre botanisti si fitoterapeuti, cat si de industria medicala. Cele mai interesante studii sunt legate de efectele anticancerigene atribuite cofeinei, dar si unor mucegaiuri minuscule prezente uneori in cafeaua macinata. Efectul terapeutic al cofeinei Catre sfarsitul anului 1992, biochimistii americani descoperisera deja un prim aspect al efectului anticancerigen al cofeinei: influenta asupra transformarii acidului adenozin monofosforic, proces esential in asigurarea energiei celulare si in emiterea de semnale chimice catre nucleul ADN al celulelor din organism. Tocmai aceste semnale chimice anticanceroase au fost demonstrate recent de catre onco-biologie (stiinta care studiaza procesele canceroase de la debut la final). Astfel, cofeina induce o anume cadenta de conversie AMP - AMP ciclic, care determina incarcarea electrostatica a unor zone din celula, blocand, in peste 80% din cazuri, aparitia greselilor de comanda a oncogenelor. Oncogenele sunt, de fapt, gene normale, implicate in diviziunea oricarei celule, dar atunci cand primesc comenzi gresite pot declansa o diviziune anormala, de tip canceros. Deci se poate spune ca prezenta cofeinei in anumite tesuturi poate sa impiedice celula sa evite accidentele de functionare care pot duce la aparitia cancerului. Studiile arata insa ca numai o absorbtie lenta a cofeinei in intestin poate avea acest efect, eliminand total posibilitatea folosirii cofeinei concentrate, luata ca medicament pe cale bucala sau injectabila. Totodata, cofeina absorbita intr-un ritm lent din tubul digestiv stimuleaza specific si unele zone din creier implicate in controlul sistemului imunitar. Cercetatorii canadieni au aratat ca un consum ponderat zilnic de cafea creste cu 7-8% eficienta producerii de leucocite, celule care lupta direct cu celulele canceroase. Mobilizarea hormonilor Mucegaiurile bobului de cafea care, de cele mai multe ori, nu influenteaza calitatea gustului cafelei s-au dovedit a avea si ele un efect anticancerigen. Aflatoxinele produse de aceste mucegaiuri influenteaza direct sau indirect viteza de reactie imunitara a organismului: modificarea PH-ului, a aciditatii sangelui conduc la anumite reactii reflexe ale sistemului neuro-endocrin. Aceasta inseamna o mai rapida mobilizare de actiune a hormonilor care controleaza volumul si calitatea productiei de globule albe din ganglionii limfatici, splina si amigdale. O crestere a activitatii acestor glande implica automat eliminarea mai eficienta a oricarei celule toxice straine, precum si a neregulilor de functionare a unei celule cum ar fi cea canceroasa. Ca urmare, toxinele eliberate de unele mucegaiuri ale cafelei cresc eficacitatea eliminarii naturale a primelor celule canceroase aparute in organism. Studiile efectuate prin experiente de simulare pe calculator arata ca o cura de numai 42 de zile cu cafea care are in cantitati minime aflatoxine produse de mucegaiuri invizibile scade cu 30-40% incidenta aparitiei cancerelor. Reguli ale folosirii cafelei ca medicament anticancerigen: 1. Cafeaua folosita in cura terapeutica nu trebuie preparata imediat ce a fost macinata. Pulberea de cafea trebuie sa stea aerisita intr-un vas oarecare, de preferat umbrit, minimum 24 de ore si maximum 36 de ore. 2. Cura trebuie sa tina seama de starea generala a sanatatii si mai ales de eventualele probleme legate de tensiunea arteriala, probleme cardiorespiratorii sau nervoase. Este bine sa intrebi medicul de familie daca iti poti permite o cafea zilnic si in ce conditii, fara a da detalii legate de scopul acestor intrebari. 3. Incearca sa bei o cafea partial decofeinizata, usor indulcita, la 10 minute dupa micul dejun si cu 12-14 minute inainte de masa de pranz. Evita consumul de cafea intre orele 12-12.40 si 17.00-17.30. 4. Nu consuma in niciun caz peste trei cafele pe zi, chiar decofeinizate. Se impune ca in cazul curei terapeutice sa nu consumi si alte bauturi cofeinizate. 5. Evita sa bei cafeaua de dimineata dupa ce ai consumat dulciuri, bauturi sau fructe dulci si, mai ales, foarte aromate. 6. Pe toata perioada curei cu cafea, mananca dupa fiecare masa de seara 40-50 g pulpa de para sau 160 g de grapefruit sau pomelo


Cafeaua ca medicament




Cunoşti vreun leac care poate reduce riscul îmbolnăvirii de diabet, Parkinson sau cancer de colon? Care îti poate îmbunătăţi starea de spirit şi, în acelaşi timp, îţi poate trata durerile de cap? Care să-ţi protejeze dinţii şi să te ajute să slabeşti?

   Ce-ai zice de o cană de cafea?

   Cred că nimeni nu se gândeşte la o cafea ca la un elixir de sănătate. Ba, mai mult, mulţi se gândesc să renunţe la acest viciu, care îţi creşte tensiunea arterială, gradul de celulită şi, care îngălbeneşte dinţii. Ei bine, nimic din toate aceste poveşti nu este adevărat.
    * Ultimele cercetări arată că băutura noastră favorită ne protejează de o mulţime de boli, dintre care vreo 10 letale. O veste bună, într-adevăr. Aşa dar, luaţi-vă cafeaua lânga voi şi hai să vedem beneficiile cafelei!

După ce s-au analizat datele a 126000 de oameni, timp de 18 ani, cercetătorii de la Harvard au calculat că cei care beau cafea sunt mult mai puţin expuşi la a se îmbolnăvi de diabet tip 2;
    * Alte studii (unul făcut la Iowa Women’s Health, pe un eşantion de 27000 de femei, pe o perioadă de 15 ani, altul făcut de Nestle Research Center şi al treilea publicat recent în Norvegia), arată că, datorită consumului de cafea (decofeinizată sau nu), scade şi riscul afecţiunilor cardiovasculare, în special la femei. Dacă bem trei căni de cafea pe zi, şansele  de a ne îmbolnavi de inimă scad cu 24%. În ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, beneficiile cafelei scad invers proporţional cu numărul de porţii consumate zilnic;
    *Băutorii de cafea sunt protejaţi de Parkinson în proporţie de 80%, de cancerul de colon cu 25%, de ciroza hepatică cu 80% şi de pietrele la rinichi cu 50%;
    Există dovezi că o doză moderată de cafea poate scoate un pacient dintr-o criză acută de astm, calmează durerile de cap mai eficient decât medicamentele, îmbunătăţeşte performanţele atletice (stimulând musculatura să producă contracţii mai puternice), ajută la menţinerea greutăţii şi previne apariţia cariilor dentare;
   * Cafeaua are mai multe fibre şi mai mulţi antioxidanţi decât sucul de portocale. Nutriţioniştii ne spun mereu că fibrele sunt absolut necesare sănătăţii noastre şi că antioxidanţii ne menţin mereu tineri  şi ne feresc de boli. Un studiu făcut de savanţii din Spania, a dovedit că o cană de cafea neagră are un conţinut de fibre şi polifenoli mai ridicat decât orice  altă băutură de pe planetă;
   *  Dacă bei cafeaua în doze mici pe tot parcursul zilei, vei fi mai atent, mai activ şi mai energic, conform medicilor de la Harvard Medical School. Dacă trebuie să faci faţă unei zile încărcate după o noapte de nesomn sau trebuie să conduci pe distanţe lungi, e bine să bei câte o cană mică de cafea din două în două ore;
   * Dacă bei cafea nu tremuri. Doctorii din Singapore au studiat vreme de câţiva ani legătura dintre consumul de cafea şi tremurul esenţial (afecţiune neurologică). Rezultatele au infirmat mitul conform căruia cafeaua ar avea acest efect neplăcut;
   * Cafeaua îţi îmbunătăţeşte starea de spirit. O cafea băuta la micul dejun îţi poate face ziua mai bună, după cum spun cercetătorii de la Univerity of Wales, College of Cardiff – Marea Britanie. Cafeaua are beneficii evidente asupra creierului – îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, memoria şi gândirea logică;
   * Cafeaua nu ne împiedică să visăm. Mulţi oameni spun că dacă beau cafea seara, nu pot dormi. Conform ultimelor studii, chiar dacă cafeaua consumată seara ne face să adormim mai greu, nu afectează cu nimic faza de visare şi nici pe cea de somn profund. Nici măcar un consum de 7 căni pe zi nu afectează calitatea somnului;
   * Cafeaua nu provoacă aciditate. Aciditatea gastrică este o afecţiune ce are o mulţime de cauze, de la consumul de alimente picante la stres. Un studiu efectuat în Marea Britanie, pe un eşantion de 394 de pacienţi cu stomacul sensibil, a arătat că nu există nici o legătură între consumul de cafea şi această afectiune, precum şi între cafea şi ulcerul gastric sau duodenal;
   * Cafeaua distruge herpesul. Proprietăţile antivirale au fost testate de cercetători japonezi, care au testat în vitro 15 tipuri de cafea (8 obişnuite şi 7 instant), adăugând o solutie slabă de cafea peste culturi de celule infectate cu virusul herpetic. Virusul a fost distrus şi s-a împiedicat răspândirea lui la celulele învecinate;
   * Cafeaua nu crează dependenţă. Cu ani în urmă, World Health Organization a declarat că nu există dovezi conform cărora consumul de cafea ar putea fi comparat cu consumul de droguri. Un studiu recent, a şi demonstrat asta. Indiferent de cantitatea în care este consumată, cafeina nu afectează circuitul de recompensă al creierului, aşa cum fac amfetaminele sau cocaina. Simptomele trăite de consumatorii de cafea în lipsa acestei băuturi (dureri de cap, letargie, somnolenţă) nu au nici o legătură cu cele ale consumatorilor de droguri aflaţi în sevraj.
Am să vă arăt în articolele viitoare şi alte beneficii ale consumului de cafea.

joi, 22 martie 2012

- CAFEA CU CARDAMON




Cafea cu cardamon -
mai bun la cafea dupa parerea mea (am incercat si vanilie, si coniac si wiskey) in afara de ciocolata cu peste 70% cacao, langa, e cardamonul.
dar cardamon nu amestecat de gata si macinat impreuna cu cafeaua, ci separat. il adaugi dupa gust. preferabil neprajit (daca e prea tare prajit pierde din aroma si e amarui). eu pastrez cardamonul cu doua trei cuisoare si chinamon. face minuni in special la cefea de calitate medie. la cafele foarte pretentioase si de inalta calitate nu as adauga nimic


Iata cum fac eu o cafea la ibric:
se pune in ibric apa, se pune ibricul la foc mic. Dupa doua minute si jumatate se pun cate doua lingurite si un sfert de cafea la fiecare 175 ml apa. Focul poate creste un pic acum. Se invarte energic continutul din ibric vreme de 30 secunde. Se face o mica pauza... Dupa 30 secunde, se reia invartitul continutul din ibric, in ambele sensuri (orar si trigonometric), favorizand inmultirea caimacului. Catre sfarsitul fierberii, se adauga un varf de cutit de cacao, se amesteca din nou. Cand cafeaua da in foc, se recupereaza cu repeziciune caimac din ibric si se repartizeaza cat se poate de egal in cestile ce asteapta cuminti alaturi. Cafeaua neagra aburinda si vaduvita de caimac se stropeste cu cateva picaturi de apa rece, apoi ibricul se lasa pe masa de la bucatarie pentru linistire. Dupa minim 10 minute se toarna in cesti atent, cu grija sa nu se scape prea mult zat, peste caimacul existent. Se pune langa cesti indulcitorul preferat si se serveste cu zambetul pe buze...
Optional, in cafea se poate turna putin lapte si se poate stropi cu vinars, ori (eu prefer) whisky.


Cafeaua Mea -
Cafeaua mea preferata este cafeaua Colombiana. Dar, daca as avea posibilitatea si buzunarul deschis sa-mi cumpar o cafea veritabila mi-as lua numa cafea Blue Mountain, care se produce in exclusivitate in Jamaica.

Cafeaua neaparat trebuie luata si pastrata in forma de boabe, iar pastrarea de lunga durata se face la frigider sau congelator.

Cind iti faci cafea ti-o macini inainte de folosinta. Macinatul se face dupa dorinta tariei care o vrei din cafea. O cafea mai tare se macina mai mult, o cafea mai putin tare se macina mai putin.

Eu prefer cafeaua tare. Nu-mi place sa beau apa colorata.

De obicei folosesc masina de cafea normala, dar am folosit reteta rac-ului cind vroiam sa ma desfat cu o cafea buna. La masina de cafea folosesc filtru de aur, in America se gaseste peste tot, nicidecum de hirtie.


Retete de cafea pentru cafenea:)
Cafea Frape

Ingrediente

1/2 cana cafea foarte tare de filtru (sau ibric) racita
4 cuburi de gheata
frisca sau lapte, dupa gust
2 lingurite de zahar
1/2 lingurita vanilie

Se dizolva zaharul si vanilia in cafea, apoi se toarna intr-un shaker de cocktailuri. Se adauga laptele sau frisca si cuburile de gheata. Se amesteca cu shakerul timp de 3 minute, apoi se serveste.


Cafea demonica
(pentru cei ce nu is slabi de inima)

Ingrediente:

4 lingurite de cafea instant
2 lingurite de vanilie
1 lingurita de ciocolata calda
1 lingurite inghetata de ciocolata
1/3 cana lapte

Se pune praful de ciocolata calda, de vanilie si cafeaua instant intr-un pahar mare, inalt. Se adauga apa fiarta, numai atat cat sa acopere ingredientele si se amesteca pana se obtine o pasta. Se combina amestecul cu laptele si se pune o lingurita de inghetata, apoi se serveste calduta.


cafea "marghiloman" -
- 100 gr. de coniac de cea mai buna calitate, Courvoisier, Henessy...
- 2 lingurite cu varf de cafea tip "mocca" sau "arabica": Dalmayr, Lavazza, Gevalia...
- 1 lingurita rasa de zahar nerafinat
se toarna coniacul intr-un ibricel de cupru, si se pune la foc mic impreuna cu zaharul.
in momentul fierberii, se ia de pe foc si se adauga cafeaua, mestecand usor.
se picura o lingurita de apa rece.
dupa ce s-a odihnit cateva minute, se toarna intr-o cescuta de sticla ferecata-n argint si se serveste alaturi de o havana adevarata...




reteta de la un armean -
se iau 24 de boabe de cafea se macina catre 8.
se pune 1/3 din apa (cam 40-60ml dupa taria dorita) la fiert. cand fierbe, se ia de pe foc, se adauga1/3 din cafea se amesteca sa spumeze si se repune pe foc mic. cand incepe sa faca semne ca fierbe, se adauga inca 1/3 apa si se lasa iar pana da in fiert. si tot asa pana se termina apa si cafeaua.
la urma se adauga zaharul prin presarare. are el grija sa traga zatzul la fund. dupa 2-3 minute se amesteca usor, fara valuri ca sa se uniformizeze zaharul.
(zaharul se adauga intotdeauna dupa ce cafeaua si-a 'prins' gustul).

boabele de cafea de calitate au o dunga mai deschisa la culoare (apreoape alba). cele de calitate mai mica o au la culoarea bobului sau mai inchisa.

cel mai bine se pastreaza cafeaua verde si se prajeste (cuptor)numai cat trebuie pentru o saptamana. pentru pastrare mai lunga, se recomanda de presarat o cantitate mica de zahar pudra peste boabe care produce o crusta protectoare.

Ritual... la marghilmana -
Bunica sotiei in fiacare zi de joi se intalnea cu prietenele, prin rotatie, la fiecare acasa, la o cafea. Bineanteles fiecare facea cafeaua dupa pricepere dar cu un ritual personal, ceea ce dadea evenimentului o anume...savoare. Tragand cu ochiul am furat si eu reteta la o alta varianta de marghilomana (pentru cinci cesti de cafea) si va garantez ca-i foarte buna...
Mai intai se oranduiau intr-un anume fel ustensilele si ingredientele. Cafeaua se facea la nisip, pus intr-o tava cu laturile de 25x25 cm si inalta de 4 cm in care avea 2 cm de nisip foarte fin. Dedesupt ardea o spirtiera ca sa incinga bine nisipul.
Ibtricul era de 150 ml din arama cu fundul larg si gura foarte ingusta. Alaturi era o sticluta cu 75 ml apa fiarta si racita. Intr-un mic bol cu capac se puneau 5 lingurite de cafea amestec din cel putin 4 tipuri de cafea foarte fin macinata. Pe o farfurioara salasuia un batonas de vanileie si o aschie de scortzisoara, o sticla cu coniac frantuzesc si... o solnita cu sare foarte fina.
Cand nisipul era bine incins, de schimba culoarea unei bucatele de hartie aruncata pe el, se pune jumatate din apa in ibric, se scufunda in nisip plimband ibricul permanent in toate directiile. Cand da apa in fiert si pune jumatate din cantitatea de cafea batonul de vanilie si aschia de scortisoara si se mai plimba pana da iar in clocot. Se lasa se se odihneasca bine acoperit circa 2 minute. Se scoate batonul si aschia si se completeaza cu restul de apa si cafea, se amesteca usor si se pune la fiert in nisip. Se recupereaza caimacul reapartizandu-l in cesti. Dupa ce da in clocot se trage deoparte si se adauga un varf de cutit de sare foarte fina si o lingurita de apa rece. Dupa 30 de secunde se toarna in cesti repartizata egal si se completeaza cu coniac foarte fin fiecare ceasca. Se serveste fara indulcitor. 
Mihai C.

miercuri, 21 martie 2012

- Amestecul de CAFEA



Amestecul de CAFEA








 

Cafea de amestecare diferite ar
trebui sa fie facut cu scopul de a crea un amestec de nou, care combina cele
mai bune caracteristici ale componentelor sale, echilibrarea extreme, si sa
produca un rezultat cupa superioara la oricare dintre componentele sale.
Diferite amestecuri de a servi diferitele nevoi si gusturi. Exista, de
asemenea, o metodologie usor diferita atunci cand amestecul special pentru
espresso.


Inainte de orice amestec de
cafea este recomandabil de a cunoaste caracteristicile specifice ale diferitelor
cafea. Trebuie sa stiti despre note de citrice si de aciditate ridicata de o
cafea Kenya AA inainte de amestecarea cu o aciditate de pamant, si scazuta,
complex aroma Sumatra Lintong. Daca nu stii de profiluri diferite cafele
"gustul este aproape imposibil de a crea amestec doriti.


Dupa obtinerea cunostintelor
necesare puteti incepe amestecarea folosind o metodologie logica sau de joc
in jurul valorii de amestecul de origini diferite de cafea doar pentru
distractie de acesta! Pagina de prajire ar trebui sa fie distractiv, dupa
toate! Nu exista nici un motiv logic din spatele amestecul de mai mult de 5
cafele diferite. Puteti crea amestecuri de cafea fantastice, cu cat mai putin
de 2 cafele!


Pentru a
amesteca sau nu sa se amesteca?


Exista unele de cafea de
calitate superioara Estate acolo!
Incercati o proprietate Jamaica Blue Mountain,
o Lowak Kopi, o Cupa Bolivia de Excelenta, sau o Ipanema Brazilia!
Gustul si aroma va uimi cu adevarat.
Acesta va fi un cadou pentru papilele gustative tale. De ce ar trebui sa se
amestece astfel de cafele! Nu sunt bine asa cum sunt. Bucurati-va de ele ca
sunt. Daca vrei sa experimentezi aceste friptura de cafea la niveluri usor
diferite, in scopul de a atinge un rezultat diferit. Daca trebuie sa adaugati
doar un amestec de cafea de calitate, in scopul de a schimba profilul gustul
cupa la directia in care doriti.


Daca aveti de cafea de calitate
ordinare se amestece in urma ta experienta, cunostinte si starea de spirit!
Doar nu va asteptati pentru a crea un amestec bun cu componente rele.


Amestecarea
inainte sau dupa?


Puteti friptura inainte sau
dupa prajire. Amestecand dupa prajire are unele avantaje, cum ar fi
flexibilitate. Puteti friptura de cafele individuale la niveluri diferite. Nu
trebuie sa va faceti griji cu privire la fripturi inegale. Puteti experimenta
cu diferite procente de amestecare dupa prajire, fara nici o problema. Una
dintre cele mai comune practici este de a amesteca fripturi intunecate si
lumina pentru a maximiza complexitatea gustului friptura.


Problema este ca este mult mai
greoaie si mai consumatoare de timp, asa ca, daca se poate evita de
pre-amestecare face. In scopul de a crea un amestec care fripturi uniform
trebuie sa aveti fasole verde, cu un comportament de prajire similare.
Spalate de cafea prajita diferit decat uscat-naturale cafele. De obicei,
cafea naturale necesita fripturi un pic mai mari de temperatura. Boabe de
mari dimensiuni necesita ori mai mari decat boabele de ardere de dimensiuni
mici (de exemplu, Yemen). Rezultatele mai mari de umiditate in timpul ardere,
de asemenea, mai mari.


Depozitarea diferite cafele
impreuna in saci aceleasi ajuta in medie de continutul de umiditate. De cafea
robusta necesita fripturi mai intunecat decat de cafea Arabica.


Incercati amestecare in calitate
de componente mai putine, cu caracteristici similare, si a vedea cat de bine
au fript impreuna. Fasole prajita aspect poate fi un pic neuniform, dar
gustul in Cupa destul de bun! Daca exista neuniformitate mare imparti apoi
cele de cafea, in doua grupuri (de exemplu, fasole uscata, prelucrate
impreuna, cafea spalate separat), friptura cele doua loturi separat, si dupa
amestec.


Amestecurile
de culoare Instalatii de prajit


Un mod interesant de cafea
amestec, este de a crea loturi separate de aceeasi cafea, la niveluri
diferite fripturi. Nivel de friptura de bricheta va da aciditate, si
nivelurile de ardere mai intunecate vor da tonuri dulci-amarui. Cupa rezultat
va va uimi prin complexitatea sa. Incercati acest lucru cu un Drugar Uganda,
de exemplu.


Amestecarea
Primii pasi


Gasiti o cafea pe care o place
foarte mult ca si de a folosi ca baza de amestec.
Daca doriti:

  • Mai
    multe luminozitatea-aciditate, adauga un Kenya, Costa Rica, Columbia,
    Guatemala, sau orice adult de mare de cafea din America Centrala
  • Trupul
    mai mult si bogatia, adauga-un loc uscat, prelucrate de cafea Etiopia, o
    Mandheling Sumatra, Sulawesi Toraja, Java, Uganda Drugar ... sau chiar
    un Robusta de inalta calitate (mai putin de 15%)
  • Corp si
    mai dulce, adauga-un loc uscat, procesat Brazilia Santos sau un grad
    inalt India.
  • Gust si
    aroma mai mult, adaugati un Kenya, Guatemala, Etiopia Yirgacheffe, Noua
    Guinee, Yemen Mocha, sau Zimbabwe.
  • Aroma
    mai mult la partea de sus a profilului, adauga un Yirgacheffe Etiopia
    sau Kenya.
  • Complexitate
    mai aproape de partea de jos a profilului a adauga un Mandheling
    Sumatra, Sulawesi sau prelucrate in mod traditional.
  • Vin mai
    mult sau note de fructe, adauga un Yemen, o Harrar Etiopia, o Bugisu
    Uganda sau un Kenya.
  • Ciocolata
    mai mult, adaugati un Yemen sau un Harrar Etiopia (sau a unui imobil
    Guatemala-Bolivian de cafea)
  • Mai
    salbatice, note exotice, pamantesc, adauga un Monsooned India, un
    Mandeling Sumatra, sau chiar o Harrar etiopian.

Filtru de cafea Amestecul


In scopul de a crea un amestec
de cafea de baza, trebuie sa decideti ce fel de gust ne-o dorim. Puternica,
usoara sau medie ceva? Ce despre arome? Vrei ceva de alune, ceva floral sau
una compllicated pamantesc?


Pentru inceput sa mentinem
acest simplu. Daca am incerca sa se amestece o multime de cafea, fara nici o
experienta prevous rezultatele pot fi mai mult decat dezamagitoare. Deci,
haideti sa se amestece doua cafele. De exemplu, sa cream un amestec frumos de
cafea micul dejun. Racoritoare si nu prea puternica ceva! Ce ai spune daca am
amesteca o cafea frumos Colombian Supremo (o baza de frumos pentru multe
amestecuri) si un Kenya AA cafea pentru a da mai multa savoare si livelines
la cafea. Mi-ar friptura personal acestea, in doua loturi diferite si apoi se
amesteca-le impreuna.


Ce zici de ceva similar, dar cu
gust de nuca? Incercati cafea acelasi columbian si unele Antigua Guatemala,
care este de alune si are o aroma de cacao frumos. As putea continua cu mai
multe exemple, dar experimentarea este cel mai bun ghid.


Ce despre amestecul de cafea?

Amestecarea
Espresso


Exista unele unice de cafea de
origine, care pot fi folosite destul de frumos ca espresso, ca unii Brazilia,
Columbia, Guatemala, Bolivia si cafele.
Dar, de amestecare este de obicei
necesar pentru espresso, deoarece o singura origine rareori va avea
complexitatea dorita. In general, obiectivul de amestecare espresso difera de
obiectivul de amestecuri de cafea la filtru.


Filtru de cafea pot fi
amestecate pentru complexitatea sau de echilibru, ci un amestec de espresso,
de obicei, trebuie sa fie amestecate pentru calitatile de soiuri de plante
echilibru, dulceata sau special, care ar fi favorabil intr-un ceai filtru de
cafea ar putea coplesi extract de espresso. Un Costa Rica Dota sau un AA
Kenya, de exemplu, poate fi delicios, cafea prin picurare, dar destul de acid
/ stralucitoare ca espresso.


Majoritatea din amestecul de
cafea sunt realizate dintr-o baza de cafea din Brazilia, Columbia sau de alte
origini, care contribuie cu o aroma non-arogant in timp ce contribuie in
continuare la corpul si dulceata de cafea.
Pentru aceasta baza de espresso de
cafea se adauga alte, in scopul de a produce Cupa dorit. In urma orientarile
scrise mai sus, va puteti crea amestec doriti.


Este recomandabil de a gasi o
baza va place, de exemplu, un Santos Brazilia reciclate, si apoi adaugati o
cafea alt amestec pentru a vedea modul in care interactioneaza. De exemplu,
se adauga 25%, Antigua Guatemala pentru a observa cresterea de aciditate si
aroma. Puteti incerca, de asemenea, sa adaugati un Mandeling Sumatra, pentru
a observa cresterea de corp, earthiness, complexitatea si usoara reducere a
aciditatii.


Exista unele amestecuri de
cafea verde gata pentru home-prajitor de cafea, dar a crea un amestec decent
de espresso nu este la fel de dificil ca aceasta ar putea parea initial. Dupa
crearea unui amestec de espresso decent puteti perfectiona prin modificarea
friptura pentru a atinge crema perfecta, aroma, aciditate, corp si gust.
Acest proces de perfectiune nevoie de timp si rabdare, dar este o experienta
plina de satisfactii si de invatamant. Si este, de asemenea, distractiv
pentru home-rotisoare!


Este adesea dificil de a
echilibra aciditatea intens de un shot de espresso, care contine o cafea, mai
luminos, care este folosit pentru a contribui complexitatea si vioiciune,
fara prajire prin pop-al doilea. Incercati oras plin de fripturi la Viena
inainte de a experimenta cu niveluri diferite fripturi. Nu friptura de
culoare foarte inchisa, daca doriti sa pastreze caracteristicile diverselor soiuri
de cafea origini diferite.


Exemple de amestecuri de espresso:


  1. Un
    amestec tipic: Brazilia Santos 60%, 20% Columbia Supremo, 20% Guatemala
    Antigua
  2. Un
    amestec usor: 60% Brazilia Santos, de 40% Uganda Bugisu.
  3. Un
    amestec de ciocolata: 60% Brazilia Santos, 20% Yemen Mattari, 20%
    Etiopia Harrar
  4. Un
    amestec greu: 60% Brazilia Santos, 25% Etiopia Djimah (uscat), 25%
    Sumatra Mandeling
  5. Un
    amestec luminos, aromat: 50% Columbia Supremo (sau Santos), 25% Antigua
    Guatemala, 25% Uganda Bugisu
  6. Un
    amestec complex de salbatic: Brazilia Santos reciclate 55%, Etiopia
    Yirgacheffe 20%, indian Monsooned Malabar 15%, Uganda 10% Robusta
  7. Ceva
    diferit: 40% varsta de Sumatra Mandeling, 30% Sulawesi Toraja, 30%
    Guatemala Antigua pentru aroma si echilibrul

marți, 20 martie 2012

- Moduri de pregatire a cafelei



Exista multe moduri de pregatire a unei cesti bune cu cafea, fiecare metoda bazandu-se pe folosirea apei fierbinti pentru a extrage mirosul placut si aroma din bautura.
Cafeaua filtru
Apa in clocot se toarna peste cafeaua grosier macinata, aflata intru-un filtru de hartie, prin care trece datorita fortei gravitationale. Apa extrage 16 - 18% din substanta cafelei.
Proprietatile organoleptice ale cafelei filtrate compromit putin pulpa cafelei si delicatetea buchetului si a aromei. Cafeaua obtinuta astfel se prepara de obicei inainte de a fi consumata si se mentine fierbinte intr-o oala, ceea ce inseamna ca de timpul scurs intre momentul cand ea este pregatita si bauta, depinde mult calitatea sa.
Aceasta metoda este mult folosita in nordul Americii, unde la o ceasca se folosesc 5 - 6 grame de cafea prajita deschis, si in nordul Europei si in Franta, unde la o ceasca se folosesc aproximativ 10 grame de cafea. (Ceasca contine aproximativ 150 - 190 ml.)


Cafeaua turceasca
Apa, care ocupa circa 2/3 din ibricul de cupru, se aduce la fierbere; pentru cei care prefera cafeaua turceasca dulce se adauga zahar dupa gust, iar cafeaua fin macinata se adauga in timp ce fierbe apa.
Atunci cand cafeaua este gata se toarna in cesti mici, unde zatul se depune la fund, inainte de consumarea cafelei. Cantitatea folosita la o ceasca este de aproximativ 5 grame cafea prajita mediu sau inchis, iar ceasca are aproximativ 40 - 60 ml.
Metoda se foloseste mai ales in Grecia, Turcia si Orientul Mijlociu.


Cafeaua fiarta
Se foloseste cafea prajita deschis, macinata grosier; aceasta se fierbe in apa timp de 10 minute si zatul este lasat sa se sedimenteze inainte de consum. Metoda se foloseste in principal in nordul Norvegiei si nordul Peninsulei Scandinavice. La o ceasca de 150 - 190 ml se foloseste aproximativ 1 gram de cafea.

Cafeaua espresso pregatita in vas - caracteristici
Vasul espresso obisnuit este format din trei parti:
- partea de jos, in care fierbe apa;
- partea din mijloc care tine cafeaua macinata (mai grosiera decat cafeaua tuceasca);
- partea de sus.
Presiunea generata de aburul produs de apa in fierbere din partea de jos forteaza vaporii de apa prin cafeaua din sectiunea de mijloc. Apa vine in contact cu cafeaua aproximativ un minut si rata de extractie este de aproximativ 22%.
La o ceasca de 40 - 50 ml se folosesc aproximativ 6 grame de cafea prajita mediu pana la inchis.
Cafeaua obtinuta astfel are un miros distinctiv, pulpa medie si o aroma buna, puternica.

Cafeaua espresso pregatita cu masina - caracteristici
Astfel se obtine o bautura concentrata, cu buchet bogat si aroma puternica.
Apa, aflata la o temperatura de 90 - 95°C, este fortata sa treaca prin cafeaua special prajita si macinata, cu o presiune mare (aproximativ 9 atm). Timpul de contact dintre apa si cafea variaza intre 25 si 35 de secunde. Cantitatea de cafea pentru o ceasca de 40 - 50 ml este 6,5 - 7 grame.
Cafeaua trebuie prajita mediu pana la inchis si apoi rasnita fin/grosier.

Retete de … cafea

Pentru mine acest articol este un deliciu, am o adevarata fascinatie pentru cafea!! Va impartasesc acum cateva retete de cafea din “cronicile” bunicii mele.


Cafea Braziliana
Peste cafeaua proaspat preparata se adauga o cantitate egala de cacao fierbinte, dupa care seamesteca usor pana se omogenizeaza, apoi se adauga zahar – dupa gust.
Cafea Vieneza
In pahare incalzite in prealabil se toarna cafea proaspat preparata, indulciti dupa gust, adaugati un praf de scortisoara si amestecati. Apoi acoperiti delicat cu smantana dulce, proaspata, care va ramane la suprafata. Se serveste fierbinte


Cafea Irlandeza
pentru preparare este nevoie de 12 ml wisky, 5 ml Kahlua, cafea, frisca si crema de menta. Turnati cafeaua fierbinte peste wisky si kahlua, ornati cu frisca si crema de menta si decorati cu o cireasa.
Cafea Mexicana
Pentru preparare este nevoiede 80 ml cafea fierbinte, sirop de ciocolata, un praf de scortisoara, 2 lingurite de zahar si 50 ml lapte proaspat. Peste cafeaua fierbinte se adauga siropul, zaharul si laptele apoi se amesteca, dupa care se presara praful de scortisoara si se serveste imediat.


Cafea Arabica
Cafea proaspata, 2 lingurite de zahar, 1 praf de vanilie, un praf de scortisoara si frisca proaspata. In timp ce se prepara cafeaua se adauga zaharul si vanilia, dupa care se amesteca si se ia cafeaua de pe foc. Se garniseste cu frisca si scortisoara!


Pe langa ce am gasit in caietul bunicii, adaug si eu cate ceva:
Cafea Turceasca – la nisip
Pe o plita incinsa se pune un vas cu nisip. Intr-un ibric cu capacitate de 150-200 ml se pun 2 lingurite de cafea si 1-2 de zahar, dupa gust. (si bineinteles apa) Ibricul se adanceste in nisip pana la jumatate, si se misca in cercuri mari prin acesta pana ce cafeaua da in clocot.


Retete proprii:
1/2 cafea rece, 1/2 lapte rece, 10-20 ml rom (nu esenta, bautura!) si 2-3 lingurite de zahar, dupa gust!
450 ml iaurt de baut (tnuva slim), 50 ml cafea, 3 lingurite/pliculete zahar.
Cafea tare, cateva picaturi de lamaie si zahar dupa gust.
Cafea proaspata, sirop de zahar ars si 50 ml lapte.
Cafea, sirop de alune, 50 ml frisca lichida si lapte.
Cafea simpla, fierbinte cu o singura lingurita de zahar!
Cateva idei:
Cea mai aromata cafea este cu siguranta cea facuta la nisip, insa foarte sus in top este si cea facuta la ibric, pe foc! La filtru parca se mai pierde din aroma.
Pe vremea bunicilor, musafirii nu erau serviti doar cu cafea! Intotdeauna langa aceasta aduceau si dulceata, biscuiti, prajiturele; Pe langa faptul ca e placut sa mananci ceva dulce alaturi de cafea, parca se intregeste un ritual de primire a oaspetilor, nu?
O zi frumoasa, va mai astept!!